Uncategorized

Poziv na međunarodnu konferenciju u Beogradu

Od kolektivnog angažmana do protesta – gošća Judith Butler

Od kolektivnog angažmana do protesta – gošća Judith Butler

U Beogradu će se od 19. do 21. studenog 2015. godine održati treća međunarodna konferencija Grupe za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju pod nazivom “Kako djelovati zajedno: od  kolektivnog angažmana do protesta”. Jedna od glavnih gošći konferencije na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu bit će Judith Butler.  

Opis

Na konferenciji će se razmatrati široko pitanje djelovanja – iz aspekta raznolikih socioloških i filozofskih tradicija – kao i posebno pitanje kolektivnog angažmana u obliku koji poprima na suvremenim protestnim skupovima.

O pitanjima akcije i ljudskog djelovanja naširoko je raspravljano u društvenim teorijama 20.  stoljeća. Više puta se pomicao naglasak; od teorija koje su naglašavale društvene i ekonomske determinante do teorija koje su obuhvaćale ljudsku racionalnost, autorefleksivnost te sposobnost aktivne konstrukcije društvene stvarnosti. Dok su se neka pionirska istraživanja djelovanja većinom fokusirala na mikrokontekste i ponašanje aktera u konkretnim situacijama, ključno pitanje s kojim se danas suočava društvena teorija jest kako ponovno napraviti zaokret u analizi od razine individualnog djelovanja do makrostrukturalne razine, i.e. razine “ponašanja društvenih sistema” – zaokret u kojem bi se izbjegla pojednostavljena strukturalna uvjetovanost djelovanja te kojim bi se barem ponudio vidokrug mogućih sinteza dvaju analitičkih struja. Pitanja koja nas u tom pogledu najviše zanimaju odnose se na mogućnosti artikulacije društvene kritike i rekonceptualizacije “političkog” iz perspektive individualnog i grupnog djelovanja.

Kako na adekvatan način konceptualizirati “svakodnevna” djelovanja pojedinaca? Koji je stvaran potencijal konkretnih i angažiranih, iako fragmentiranih djelovanja u pogledu stvaranja opće, sistemske društvene promjene? Može li se društvena teorija te kritika moći i dominacije temeljiti na značenju i razlozima kojima sami akteri objašnjavaju svoje djelovanje?Naposljetku, možemo li reći kako društvena teorija nije ništa više od metodološki odgovarajućeg opisa potencijala za društvenu kritiku sadržanog u svakodnevnom društvenom djelovanju ili društvena teorija može biti samostalan dio društvenog angažmana, zaslužan za progresivne promjene?

Nedavni valovi narodnih prosvjeda; od takozvanog Arapskog proljeća preko Occupy pokreta do protesta usmjerenih protiv mjera štednje dali su nov poticaj pitanjima vezanima uz djelovanje i akciju. Zanima nas kako ti činovi kolektivnog angažmana mogu biti analizirani i interpretirani u sklopu različitih tradicija promišljanja o djelovanju. Također nas zanima i kakav povratni učinak takvi oblici angažmana mogu imati na teorije o djelovanju. Osobito nas zanima i želimo potaknuti debatu o suvremenim kolektivnim protestima i teoriji performativnosti kako je opisana u nadolazećoj knjizi Judith Butler (Notes Toward a Performative Theory of Assembly) – unaprijeđenoj kako bi uključila “usklađena djelovanja tijela.” Na koje se sve načine u politici mogu ponašati fizička tijela? Na koji način mi (i da li uopće?) transformiramo i utječemo na javnost i politiku kada se okupljamo na utjelovljene načine? Konačno, postaje li prekarnost (prekarna tijela) dominantna snaga protesta, kao što tvrdi Butler, ili je upravo suprotno i prekarnost je ono što predstavlja prepreku sistemskoj promjeni (svođenje na “rezervnu armiju radne snage”)?

Teme

U prijedlozima radova treba imati na umu sljedeće tematske cjeline:

  • Teorije djelovanja: filozofske, sociološke, antropološke tradicije
  • Ontologija djelovanja i propitivanje autonomije aktera/ica: metodologije pristupa djelovanju
  • Djelovanje, društvena teorija i društvena promjena: povijesne i disciplinarne perspektive
  • Tko djeluje, tko osmišljava djelovanje? Uloga intelektualaca/ki, građanskog društva, stranaka i ostalih aktera/ica
  • Javni prostor i “javna” tijela: razmišljanje o utjelovljenim načinima okupljanja
  • Orodnjena tijela na javnim skupovima; rod, prekarnost i kolektivno djelovanje
  • Performativnost i suvremeni protest: mijenjanje političke paradigme; od organiziranja online (odsutna tijela) do osvajanja javnih prostora (okupljanja tijela)
  • Politika otpornosti vs. politika otpora –propitivanje uvjeta prekarnosti
  • Radikalna solidarnost: prema novim oblicima političkog djelovanja

Organizacija konferencije:

Službeni jezik konferencije je engleski.

Prezentacije ne smiju trajati duže od 20 minuta.

Programski odbor konferencije odabrat će izlagače/ice na temelju podnesenih sažetaka. Knjiga sažetaka bit će objavljena do početka konferencije.

Prijave na konferenciju potrebno je poslati samo e-mailom na adresu:conference@instifdt.bg.ac.rs. Ljubazno Vas molimo, pod “subject” e-maila napišite: ‘Vaše ime: naslov rada.’ Kompletna prijava u .doc, .docx ili .pdf formatu mora sadržavati: naslov prezentacije, sažetak duljine do 200 riječi te kratku biografiju na engleskom jeziku.

Nema troškova prijave. Organizatori/ce konferencije će tijekom programa osigurati ručak i lagana osvježenja. Učesnici/e konferencije ljubazno molimo da se sami pobrinu za vlastiti smještaj i putne aranžmane.

Konferenciju organizira Grupa za studije angažovanosti koja je dio Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, uz podršku srpskog Ministarstva prosvete, nauke i tehonološkog razvoja, Centra za napredne studije (Rijeka, Hrvatska), Centra za etiku, pravo i primijenjenu filozofiju (Beograd), Balkanske zaklade za demokraciju, Kulturnog centra Beograda te Fakulteta za medije i komunikacije (FMK).

Važni datumi

Rok za prijavu: 15. rujan 2015.

Obavijest o prihvatu: 10. listopad 2015.

Datum održavanja konferencije: 19.-21. studeni 2015.

Programski odbor

Athena Athanasiou, Panteion University, Athens

Petar Bojanić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

Mario De Caro, University of Rome III

Éric Fassin, Université Paris 8

Sanja Milutinović Bojanić, Centar za napredne studije, Rijeka

Snježana Prijić Samardžija, Sveučilište u Rijeci

Gazela Pudar Draško, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

Jelena Vasiljević, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

Adriana Zaharijević, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

 

Za više informacija možete posjetite web-stranicu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju: www.instifdt.bg.ac.rs

Više informacija o rasporedu, organizaciji i budućim događanjima, možete dobiti ovdje:

e-mail: conference@instifdt.bg.ac.rs

Facebook: facebook.com/instifdt

Twitter: twitter.com/ifdt_beograd

 

Prevela i prilagodila Vedrana Lovrinčić