Uncategorized

Pride je povorka ljubavi i ponosa, ali i otpora nasilju i diskriminaciji

Šesti Split Pride

Šesti Split Pride

Šesta splitska povorka ponosa održat će se 4. lipnja u Splitu, a počet će tradicionalnim okupljanjem u Đardinu u 17 sati.

“Pride je povorka ljubavi i ponosa, ali i otpora nasilju i diskriminaciji drugih i drugačijih. Na ovogodišnji marš pozivaju se svi i sve oni i one koji/e ne pristaju na nasilje i sustavno zanemarivanje prava lezbijki i gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih osoba”, priopćili/e su organizatori/ce.
Šest godina nakon prvog Split Pride-a i dalje nema ni jednog riješenog slučaja prijavljenog individualnog nasilja nad LGBT osobama. Institucije države ne rade svoj posao, odbijaju i sabotiraju istražne postupke te na taj način pospješuju atmosferu homofobije i straha, čvrsto držeći ključ ormara u svojim rukama.

“Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe u Splitu prikrivamo svoj identitet na poslu, u obitelji, na ulici. Živimo tako trostruke živote i nikad ne možemo biti svoji ili svoje. Probleme je lakše ignorirati, nego rješavati. Strah i društvena nevidljivost čini nas nepotpunim i neravnopravnim. Kad govorimo o našoj povorci ove godine govorimo o maršu otpora i ponosa. Mi nismo u ormaru, nego u rovovima. Mi marširamo za slobodu, slobodu misli, govora, slobodu da volimo i budemo ono što jesmo. Tražimo pravo na život dostojan života punopravnih građana i građanki ove zemlje”, stoji u pozivu na splitski Pride.

“Pride je dan kada dišemo punim plućima! Pride je dan solidarnosti, dan kada pokazujemo da je problem druge ili drugoga i moja stvar! Ne prihvaćamo društvo u kojem se guše bilo čije slobode i prava, ne prihvaćamo nasilje, ne prihvaćamo ignoriranje drugih idrugačijih. Ovogodišnji Split Pride posvećen je svima koji se osjećaju diskriminiranima i obespravljenima samom činjenicom da ne pripadaju glasnoj većini”, navodi se u priopćenju.

Povorka kreće u 18 sati iz Đardina, Tomislavovom ulicom, dalje Marmontovom, preko Rive, Vodnog trga i Pjace na kojoj će se i ove godine, simbolično, podignuti zastava Pridea na gradskom štandarcu. Nakon podizanja zastave, Bosanskom ulicom povorka se vraća u Đardin. Tu će se održati program na kojem će nastupiti bendovi ROLO i Nipplepeople, te DJ Mish u organizaciji udruge FLOMASTER.