Uncategorized

vox feminae festival

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

U periodu između dva festivalska vikend bloka Vox Feminae Festivala, od 10. do 14.10. , prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone.

Cilj radionica je osposobiti polaznike/ce za rodno osviješteni pristup filmskoj analizi odnosno pisanju i snimanju za film, s obzirom na to da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji sustavna edukacija u tom polju, a postojeće filmske škole svoje programe ne baziraju na rodnoj tematici i/ili problematici. “Djevojke i djevojaštvo” kao tema festivala pružit će u tom smislu podlogu za intenzivan praktični rad tijekom pet dana trajanja radionica, a nekoliko teorijskih predavanja fokusirat će se na analizu postojećih filmskih radova i njihovog pristupa tretiranju te teme, od mainstream hollywoodskog filma do domaćih
primjera.

Radionice su namijenjene početnicama i za prijavu nije potrebno nikakvo predznanje. Kompletan program i raspored radionica i predavanja dostupan je ovdje. Molimo zainteresirane polaznice da potvrde mogućnost sudjelovanja u odabranom modulu (kritičkom, snimateljskom, scenarističkom) kao i popratnim predavanjima za vrijeme trajanja škole.

Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.

Broj polaznica je ograničen, a prijave traju do 5. listopada. Više informacija o radionicama, predavanjima i načinu prijave potražite na festivalskom webu.