U fokusu

Zaštita LGBT osoba i njihovih prava u Bosni i Hercegovini

Parlament BiH: Specijalni izvještaj o stanju LGBT osoba u BiH

Parlament BiH: Specijalni izvještaj o stanju LGBT osoba u BiH

SOC

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održala je jučer tematsku sjednicu povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Ovo je prvi put da neko zakonodavno tijelo u Bosni i Hercegovini raspravlja o stanju ljudskih prava LGBT osoba, te predstavlja povijesni trenutak u borbi LGBT pokreta u BiH.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije od 2005. godine obilježava se u više od 70 zemalja svijeta i službeno je priznat od Europskog parlamenta. Na ovaj dan, 17. svibnja 1990. godine, homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije i od tada se ovaj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih) osoba širom svijeta.

Tematsku sjednicu je otvorio predsjedavajući Zajedničke komisije, Borislav Bojić, koji je naglasio: “LGBT građani i građanke zbog straha od nasilja i diskriminacije ostaju potpuno nevidljivi u bosanskohercegovačkom društvu”, nakon čega je predstavljena situacija u kojoj se nalaze LGBT osobe u BiH u kontekstu kršenja njihovih ljudskih prava kroz govore šefice Ureda Vijeća Europe u BiH, Mary Ann Hennessey, predstavnika Sarajevskog otvorenog centra, Saše Gavrića, i ombudsmanke za ljudska prava Jasminke Džumhur.

Saša Gavrić je tijekom tematske sjednice podsjetio na činjenicu da LGBT osobe čine 5 do 12 posto stanovništva svakog društva, pa tako i BiH. “LGBT građani i građanke doživljavaju nasilje i diskriminaciju, čiji veliki dio ostaje u potpunosti nevidljiv u bh. društvu jer postojeći službeni mehanizmi prijavljivanja, procesuiranja i dokumentiranja diskriminacije i nasilja jednostavno nisu dostupni većini LGBT osoba, koje zbog straha od reakcije okoline, ali i predstavnika institucija, prijavljuju manje od 10 posto slučajeva.” Stoga je, kako je naglašeno, zaštita LGBT osoba i njihovih prava, obaveza Bosne i Hercegovine kao civilizirane države i mora biti dio njene kulture i društvene tradicije. 

Tijekom sjednice rečeno je i to da su zaštita ljudskih prava i poboljšanje položaja LGBT osoba izrazito važna pitanja za države Zapadnog Balkana koje su na putu da jednog dana postanu punopravne članice Europske unije. Shodno tome, svake godine u izvještajima Vijeća EU i Europskog parlamenta o napretku određene države na putu europskih integracija, Europska komisija značajnu pažnju posvećuje poštivanju ljudskih prava i prava manjina, uključujući i prava LGBT osoba.

Predstavnici/e Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, te aktivisti i aktivistkinje iz organizacija civilnog društva aktivno su sudjelovali/e u diskusiji nakon predstavljanja stanja prava LGBT osoba u BiH. Nakon što je konstatirano da se poduzima niz aktivnosti s ciljem poboljšanja prava LGBT osoba, zaključeno je kako je potrebno da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pristupi izradi izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije BiH s ciljem poboljšanja njihovog položaja u bh. društvu. Također, zaključeno je da Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH treba izraditi specijalni izvještaj o zaštiti prava LGBT osoba i dostaviti ga nadležnim tijelima, među kojima i PSBiH. 

Na sjednici su, pored članova/ica Zajedničke komisije, sudjelovali i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ombudsmani za ljudska prava BiH, predstavnici/e entitetskih parlamenata, predstavnici/e ambasada Norveške i Nizozemske u BiH, predstavnici/e Sarajevskog otvorenog centra, kao i predstavnici/e drugih domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija u BiH.