U fokusu

Zatražena smjena ministara

Srbija: Protest ‘Novinari/ke ne kleče’

Srbija: Protest ‘Novinari/ke ne kleče’

Facebook

Sinoć je u Beogradu i drugim gradovima Srbije održano četvrto protestno okupljanje inicijative ‘Novinari/ke ne kleče’.

Protest je izazvan prostačkom izjavom ministra obrane Bratislava Gašića upućenoj novinarki Zlatiji Labović, zbog čega je od predsjednika Vlade Srbije zatražena njegova smjena s dužnosti.

No, obzirom na ionako loš položaj novinara/ki, fotoreportera/ki i ostalih medijskih profesionalaca/ki u Srbiji, koji se iz dana u dan pogoršava, bili su prisiljeni vlastima Srbije uputiti dodatne zahtjeve.

Okupljeni/e su nosili transparente ‘Novinari ne kleče’, ‘Prati me’, ‘Fotografi imaju pravo’, ‘Stani da te okinem rutinski, mehanički’ i ‘Mehaničko okidanje ili autorsko delo’.

Proglas inicijative “Novinari ne kleče” pročitala je novinarka Balkanske regionalne mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Jelena Veljković. U proglasu se traži da ministar unutarrnjih poslova Nebojša Stefanović prestane  zastrašivati javnost i vršiti pritisak na medije, kao i da prestane komentirati istrage.

U proglasu se traži i da tužilaštvo što prije ispita navode iz prijave podnijete protiv ministra Stefanovića, da se pokrene postupak protiv onih koji su pokušavali prinuditi novinare/ke da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mjesta.

Na protestu je zatraženo i da se političari i javni dužnosnici suzdrže od pritisaka na medije ali i da se ne usvoje sporne točke iz izmjena Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojima se ugrožavaju prava fotoreportera/ki, odnosno uskraćuju njihova autorska prava.