U fokusu

izmjene federalnog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Sigurnim kućama u BiH prijeti gašenje

Sigurnim kućama u BiH prijeti gašenje

Dvadeset dvije nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini upozoravaju na mogućnost gašenja sigurnih kuća ukoliko izmjene federalnog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici budu usvojene u obliku u kojem su predložene. Time će, kažu, biti ugrožene i žrtve i same nevladine organizacije. Iz nadležnih ministarstava im poručuju – kritike su preuranjene, javna rasprava o zakonu tek slijedi, prenosi Al Jazeera.

Od srpnja prošle godine, sigurna kuća u Mostaru je prazna, prvi put od osnivanja 2000. godine. Ne zato što nema slučajeva obiteljskog/partnerskog nasilja, već zato što nema dovoljno novca.

Prije tri godine usvojen je zakon prema kojem troškove za zbrinjavanje žrtava treba snositi entitet Federacija Bosne i Hercegovine sa 70 posto i budžet kantona s 30 posto, ali to nikada nije zaživjelo. Umjesto redovnog financiranja, uslijedile su izmjene zakona, iz Mostara javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Sporan je Član 35., prema kojem će se sigurne kuće osnivati samo kao ustanove. To poskupljuje i usložnjava njihov rad te ugrožava opstanak nevladinih organizacija, upozoravaju one. Druga zamjerka je način na koji je nacrt zakona stigao od radne grupe do zastupnika 1. prosinca.

“Dakle, pet članova je bilo. Od toga su tri člana bila protiv da se ovakav član usvoji. Međutim… Zato smo i bili iznenađeni 1. prosinca, kad je kao takav izašao na glasanje”, ističe Jasna Zečević, predsjednica udruženja građana Vive žene iz Tuzle.

Ovo je tek nacrt zakona, na koji najprije kantonalne skupštine, a zatim i šira javnost, putem javne rasprave trebaju dati mišljenje, pojašnjavaju u federalnom Ministarstvu pravde.

Nevladine organizacije odgovaraju da su spremne za raspravu. Od zakonodavca traže da im omogući da nastave s dosadašnjim radom, uz pokrivanje svih troškova koje sigurne kuće imaju, uključujući one za komunalije, održavanje prostora i plaće osoblja.

Više pročitajte OVDJE!