U fokusu

dvije velike pobjede

Beograd Pride konačno bez incidenata: Ljubav menja svet

Beograd Pride konačno bez incidenata: Ljubav menja svet

EPA/ANDREJ CUKIC/Hina

Parada ponosa 2016. održana je u nedjelju u Beogradu pod motom Ljubav menja svet bez incidenta, ali uz angažiranje jakih snaga policije i žandarmerije.

Prvi put Belgrade Pride održan je bez velikih napetosti koje su pratile prethodne povorke u srbijanskom glavnom gradu. Neki od njih su iz sigurosnih razloga bili odgađani ili su završavali velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

Početak mimohoda proglasila je glumica i aktivistkinja za ljudska prava Mirjana Karanović porukom da svi  i sve trebaju naći način i osvojiti svoj prostor slobode.

“Ljudski život je dragocjen, a pravo da ga živimo slobodno je i neosporno”, rekla je Mirjana Karanović.

Dok je središte grada nadlijetao policijski helikopeter, a kordoni policije stajali uz zgrade vlade i državnih institucija ili blokirali sporedne ulice, kolona sa zastavama i obilježjima sudionika i sudionica Parade krenula je od Trga Slavija prema Trgu Republike u samom središtu Beograda.

Belgrade Pride 2016. okupio je i mnogo više dužnosnika/ca i djelatnika/ica političkog i javnog života nego prijašnjih godina, a šef delegacije Europske komisije u Beogradu Michael Davenport održavanje Parade ocijenio je kao ‘pozitivnu poruku koja se šalje iz Srbije o poštivanju ljudskih prava’.

Sudjelovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je kontroverzan zbog inzistiranja na projektu Beograd na vodi, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministrica koja se prva javno deklarirala kao lezbijka, šefica Pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsjednik  Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović, predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, predstavnici civilnog sektora, nevladinih udruga i nekoliko međunarodnih organizacija.

Zastupnica i članica parlamentarog odbora za eurointegracije Marinka Tepić skrenula je pozornost na dvije ‘velike pobjede’ – prvu, da je Belgade Pride održan mirno, a drugu – da je zbog mimohoda prvi put u povijesti ostvarena velika pobjeda jer je zbog održavanja Parade ponosa pomaknut termin utakmice Crvena zvezda-Partizan, koja je zbog toga odigrana u subotu. 

Tepić je najavila da će Skupština Srbije uskoro raspravljati o deklaraciji protiv homofobije i strategiji protiv svake vrste nasilja, poglavito protiv pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice te protiv vršnjačkog nasilja.

Policijske su procjene da je današnji Pride 2016. okupio više od 1.000 ljudi, a neslužbene su procjene da je u održavanju reda angažirano oko 5.000 policajca/jki, žandarmerije i policije u civilu koji/e su brinuli/e o sigurnosti sudionika i sudionica Parade ponosa.