Prozor u svijet

 • Rusija želi dekriminalizirati neke oblike obiteljskog nasilja

  Rusija želi dekriminalizirati neke oblike obiteljskog nasilja

  Nasilje u obitelji razlog je smrti oko 14 tisuća žena u Rusiji, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova. Također, samo dva posto žrtava nasilja prijavljuje ga policiji. Unatoč tome, zemlja želi neke oblike nasilja dekriminalizirati što će žrtve nasilja učiniti još ranjivijima.

 • Muškarci se moraju uključiti u kampanju zaustavljanja genitalnog sakaćenja

  Muškarci se moraju uključiti u kampanju zaustavljanja genitalnog sakaćenja

  Moguće je pretpostaviti da danas skoro pa i nema osobe koja se do sada nikada nije imala prilike susresti s pojmom ženskog genitalnog sakaćenja (također poznatog kao žensko obrezivanje). Prema definiciji WHO -a žensko genitalno sakaćenje uključuje postupke kojima se namjerno ozljeđuju i (...)

 • Kina: Podizanje svijesti o obiteljskom nasilju i dalje je izazov

  Kina: Podizanje svijesti o obiteljskom nasilju i dalje je izazov

  U prosincu 2015. u Kini je izglasan prvi zakon koji osuđuje nasilje u obitelji. Godinu dana kasnije, aktivisti i aktivistkinje upozoravaju da je nedovoljno ljudi informirano o zakonu te da počinitelji i dalje ostaju nepoznati i nekažnjeni.

 • Otvorena prva škola za transrodne studente/ice u Indiji

  Otvorena prva škola za transrodne studente/ice u Indiji

  U indijskom gradu Kochi prošlog je tjedna otvorena prva škola namijenjena transrodnim osobama, Sahaj International . To je ujedno i prva škola tog tipa u Indiji koja će upisati 10 studenata/ica u dobi između 25 i 50 godina koji su odustali/e od školovanja zbog diskriminacije kojoj su bili/e (...)

 • Finska eksperimentalno uvodi temeljni dohodak

  Finska eksperimentalno uvodi temeljni dohodak

  Finska će se upustiti u eksperiment ostvarivanja temeljnog prihoda građanima i građankama tako da će se grupi nezaposlenih osoba omogućiti primanje neoporezivog dohodak bez obaveza. Od početka ove godine odabrana skupina nezaposlenih u Finskoj će primati plaću od 560 eura i s tom plaćom nisu (...)

 • Izbjeglice u strahu od silovanja uzimaju kontraceptive prije putovanja

  Izbjeglice u strahu od silovanja uzimaju kontraceptive prije putovanja

  Žene izbjeglice koje bježe od ratova, političke nestabilnosti i siromaštva uzimaju kontraceptive pretpostavljajući da će biti silovane, ali su u tako teškoj situaciji da i dalje kreću na putovanje. Žene i djevojke u riziku od seksualnog nasilja koje su napustile svoje matične države (...)

 • Natrag na staro: zašto bismo se trebali/e okrenuti komunizmu?

  Natrag na staro: zašto bismo se trebali/e okrenuti komunizmu?

  'Bavljenje politikom na drugačiji način' je ogromna prijevara. Dakle, na posljednjem sastanku Momentum-a u sjevernom Londonu kojem sam prisustvovala, imala sam nesreću da prosjedim kroz beskrajnu paradu sranja. To jest, kroz stalno inzistiranje na ideji da se trebamo na drugačiji način (...)

 • Podržavanje poljoprivrednica smanjilo bi glad u svijetu

  Podržavanje poljoprivrednica smanjilo bi glad u svijetu

  Kada bi se ženama koje se bave poljoprivredom dao jednak pristup zemlji, alatima i kreditima kao i muškarcima, povećanje usjeva bi dramatično smanjilo glad u svijetu , no ovo bi trebalo učiniti vrlo brzo, prije nego klimatske promjene isto onemoguće, navode prehrambeni stručnjaci.

 • Talentirane, odlučne i bez novca: Afričke pionirke ženskog nogometa

  Talentirane, odlučne i bez novca: Afričke pionirke ženskog nogometa

  Nedugo nakon otvorenja Ženskog Afričkog kupa Nacija u Kamerunu , domaćini su izjavili kako, kad je riječ o nogometu, "nema razlike" u podršci danoj muškarcima i ženama. Usprkos ovoj namjeri, igračice tvrde da, kao i u mnogim područjima života, tako i ovdje još uvijek postoje velike (...)

 • Genitalno sakaćenje događa se i u kršćanskoj Americi

  Genitalno sakaćenje događa se i u kršćanskoj Americi

  "Doktor, koji je kršćanin, odstranio mi je klitoris kada sam imala samo tri godine kako bi me 'izliječio' od masturbacije", piše Renee Bergstrom . 1947., kada sam imala samo tri godine, doktor mi je odstranio klitoris. Genitalno sakaćenje žena uglavnom se povezuje s afričkim kulturama (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM