U fokusu

Borbe oko pobačaja u Velikoj Britaniji

Borbe oko pobačaja u Velikoj Britaniji

Krajem listopada, među članovima i članicama Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva došlo je do još jedne rasprave koja se zadnja dva mjeseca pojavljuje svako malo u Britaniji. Nakon odbijanja prijedloga da se postrože uvjeti pobačaja s 24 na samo 12 tjedana trudnoće, nova ministrica zdravstva Anna Soubry je objavila i da neće preispitivati rad savjetovališta za pobačaje, što su od Vlade u rujnu zatražili Torijevci. Naime, konzervativci su smatrali da bi trebalo provjeriti na koji način rade klinike koje ženama daju savjete pri odluci o pobačaju jer se mnoge, na koncu, odlučuju na prekid trudnoće. Smatrali su potrebnim da savjetnici žene pošalju na dodatno mišljenje alternativne savjetodavne službe.

The British Pregnancy Advisory Service (Britanska savjetodavna služba za trudnoću) je pozdravila ministričinu odluku smatrajući da čine sasvim dovoljno te da bi slanje žena alternativnim savjetovalištima bilo nepotrebno trošenje novca i vremena.

Bivša ministrica zdravstva Diane Abbott je pozdravila odluku, nazvavši ju pobjedom za žene. Također je izjavila da su “ljudi natjerali Vladu da čuje njihovu poruku, a to je da Britanke moraju imati svoje pravo na izbor”.

Kad je riječ o raznim pokušajima promjena Zakona o pobačaju, trebalo bi se osvrnuti i na statističke podatke.

Početkom listopada ove godine, agencija za istraživanje UK Polling Report objavila je statistiku koja prikazuje kako samo 11 % ispitanika/ca želi restriktirati mogućnost pobačaja, od čega ih tek 2 % želi u cijelosti zabraniti. Osim zanimljivih statističkih podataka o matičnim stanicama, kao i o mijenjanju uvjeta pobačaja (misli se prvenstveno na reduciranu mogućnost pobačaja do 20 tjedana od začeća); agencija se osvrnula i na stavove konzervativnih i laburističkih članova Parlamenta. Smatraju da se konzervativci češće odlučuju na restriktivnije mjere za razliku od laburista, koji će češće smatrati postroženje uvjeta pobačaja nepotrebnima.

Zakon o pobačaju iz 1967. godine, koji pokriva Englesku, Škotsku i Wales, no ne i Sjevernu Irsku, kazuje kako se pobačaj mora obaviti unutar  24 tjedna trudnoće –nakon što dva doktora ustanove da bi pobačaj nanio manju štetu na ženino fizičko i psihičko stanje od nastavka s trudnoćom.  Radi lakšeg donošenja odluke, bolnice i klinike pružaju stručno savjetovanje koje im pomaže odgovoriti na pitanja koja će im pomoći u ispravnoj odluci. Nakon objavljenih rezultata iz 2011. o pobačajima na području Engleske i Walesa, Ministarstvo zdravstva je prikazalo statistiku prema demografskom položaju i etnicitetu, kao i prema godinama žena i njihovim razlozima pobačaja. Sažeto rečeno, u posljednjih 10 godina stopa pobačaja povisila se za 7,7 %, najviše žena koje se odlučuju na pobačaj ima od 20 do 24 godine (njih 48.267), a čak 79 % žena naprave pobačaj u manje od 10 tjedana od začeća. Zanimljiv je i podatak da od 6.151 žene koja je putovala u Englesku i Wales kako bi pobacila, čak ih je 4.149 njih iz Sjeverne Irske, gdje je pobačaj gotovo u potpunosti zabranjen.