U fokusu

a tek smo na početku nove akademske godine...

10 stvari kojima studentice ne bi trebale biti izložene

10 stvari kojima studentice ne bi trebale biti izložene

Na početku nove akademske godine suočeni/e smo s (nažalost!) i previše poznatim dojavama o mizoginim ispadima. Moraju li žene za vrijeme studija doista podnositi takve stvari?

Brojni natpisi u medijima o mizoginom ponašanju postali su, nažalost, gotovo uobičajen znak da je započela nova akademska godina. Za mnoge studentice, spomenuti natpisi tek su vrh ledenjaka. Moraju li mlade žene u današnjem svijetu i dalje podnositi seksistička “dobacivanja” i “šale” za vrijeme studija?

1. Studentice se otvoreno tretira kao seksualni plijen

Brucošice koje ovaj mjesec započinju studij na Emmanuel College-u (Cambridge) dočekala je depresivna dobrodošlica. Studentski list “The Tab” objavio je članak o e-mailu koji kruži među članovima jednog muškog društva za opijanje, pozivajući ih da “razbiju” djevojke. Studentica s jednog drugog sveučilišta na stranicama projekta Everyday Sexism napisala je da je u hodniku studentskog doma slučajno čula studentskog predstavnika kako jednoj od brucošica govori sljedeće: “Postupat ću s tobom kao s delfinom: odvojit ću te od skupine sve dok mi se ne predaš”. S drugih sveučilišta stižu dojave o “sustavu dodjeljivanja bodova” u igrama kao što su “pojebi brucošicu”, “seal clubbing“, ili “sharking” u kojima stariji studenti skupljaju bodove spavajući s brucošicama (u određenim slučajevima, dodatni bodovi dodjeljuju se ako “igrač” djevojci oduzme djevičanstvo ili zadrži njeno donje rublje kao trofej). U velikom broju slučajeva, studenti koji sudjeluju u ovim i sličnim igrama nalaze se na pozicijama odgovornosti (npr. studentski predstavnici) i zapravo bi trebali biti osobe od povjerenja koje pomažu brucošicama da se priviknu na studentski život.

2. Seksizam u sportskim klubovima

Semestar je tek počeo, a ragbijska momčad londonskog Ekonomskog fakulteta već je ukinuta jer su njeni članovi distribuirali homofobne i mizogine letke u kojima se djevojke naziva “gaborima”, “droljama” i “fuksama”, a sportašice opisuje kao “zvijeri”. Ovo se dogodilo nakon što je u javnost procurila vijest o igri opijanja “Nije silovanje ako…” ragbijske momčadi Sveučilišta u Durhamu i nakon što su igrači kriketa sa Sveučilišta Aberystwyth odjenuli majice sa sloganima kao što je “ležerno silovanje”.

3. Mizogine pjesmice

Na Sveučilištu u Nottinghamu pojavila se video snimka koja pokazuje skupinu brucoša koji pjevaju pjesmu sljedećeg sadržaja:

These are the girls that I love best, 
Many times I’ve sucked their breasts
Fuck her standing, fuck her lying, 
If she had wings I’d fuck her flying
Now she’s dead, but not forgotten, 
Dig her up and fuck her rotten

(Otprilike: Ovo su cure koje najviše volim,/Mnogo sam im puta cuclao sise,/Jebi ju stojećki, jebi ju ležećki,/Da ima krila jebao bih je u letu,/Sad je mrtva, ali ne i zaboravljena,/Iskopaj je i pojebi). Ovo podsjeća na prošlogodišnju snimku studenata Sveučilišta Sterling koji su u autobusu pjevali o seksualnom napadu i pobačaju.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije samo britanski problem: prisjetimo se samo prošlogodišnjeg “hita” kanadskog Sveučilišta St Mary, koji je uključivao sljedeće stihove: “Y is for your sister/ O is for oh so tight/ U is for underage/ N is for no consent/ G is for grab that ass” (slova na početku stihova tvore riječ “young”, mlada; sadržaj se odnosi na silovanje maloljetnica). Bratovština Sveučilišta Yale, o čijem su maršu popraćenom uzvicima: “Ne znači da! Da znači analni seks!” nedavno pisale i novine, ove se godine planira proširiti i na sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

4. Seksizam u tjednu brucoš(ic)a

Studentica Sveučilišta u Nottinghamu za Guardian je izjavila: “Bila sam ljuta, bila je to prva noć mog studentskog života koji sam dugo nestrpljivo iščekivala. Jako sam se uzrujala jer sam se već te prve noći susrela s mizoginijom”. Da seksistički incidenti kulminiraju u tjednu brucoš(ic)a nije neobična pojava: prošle godine, događaj održan u sklopu tjedna brucoš(ic)a na Sveučilištu Cardiff Metropolitan reklamiran je uz pomoć plakata na kojem se nalazio sljedeći natpis: “Prošle sam noći silovao ženu i ona je plakala”.

5. Seksistički obredi inicijacije

Studentice koje se žele uključiti u rad kakvog društva ili pridružiti nekom klubu, često se prisiljava na vrlo seksualizirane i nerijetko ponižavajuće obrede inicijacije, od simuliranja oralnog seksa, do plesa u krilu ili razodijevanja.

6. Studentice se fotografira bez njihova pristanka

Nakon nedavnog procvata “ispovjednih” web stranica za pojedina sveučilišta, studentice se često nalaze u situacijama da ih se (dok su, primjerice, u knjižnici ili negdje drugdje na kampusu) fotografira bez njihova znanja; fotografije se potom objavljuju na Webu, komentiraju i ocjenjuju. Studentice koje se ne fotografira mogle bi se susresti s komentarima tipa: “Sexy curi koja sjedi nasuprot mene na 3. katu: da li bi ti smetalo da drkam dok te gledam?”, “Sexy brineti na 4. katu: hoćeš li mi biti djevoja? Nisam dodao K jer to ćeš dobiti kasnije”, “Debeloj trebi koja stoji kraj printera na 1. katu: ne želim te ševiti, ali dobro bi mi došao zagrljaj”.

7. Studenticama se govori da se “vrate u kuhinju” i muškarcu “naprave sendvič”

Žalosno ali istinito: posljednje godine bilježe povratak retro seksizma, naročito u školama i na sveučilištima. Za vrijeme moje turneje po sveučilištima širom Ujedinjenog Kraljevstva, brojne studentice požalile su mi se na seksističke komentare “stare škole” poput ovih u naslovu, i to ne samo u društvenim kontekstima, već i u slučajevima kada su pokušale sudjelovati u raspravama na seminarima ili predavanjima. Velik broj njih prijavio je i šale o silovanju.

{slika}

8. Seksualni napadi

Nedavno istraživanje Nacionalnog studentskog sindikata otkriva da je 37% studentica bilo izloženo “neprimjerenim dodirima ili pipanju”, koje britanski zakon definira kao seksualni napad. No ti su postupci u tolikoj mjeri društveno prihvaćeni da bi malo kojoj studentici palo na pamet da ih prijavi; štoviše, većina ih opisuje kao normu.

9. Seksizam u akademskim redovima

Seksizam nije rezerviran samo za večeri provedene u disko klubu ili obrede inicijacije: studentice se s njime susreću i u učionicama. Prošle su godine dvije članice jednog debatnog tima bile izložene seksističkom zlostavljanju zbog svog izgleda, i to za vrijeme natjecanja na Sveučilištu u Glasgowu. Još jedno nedavno istraživanje Nacionalnog studentskog sindikata otkriva da su studentice seksizmu izložene širom kampusa, čak i u predavaonicama i sportskim dvoranama.

10. Dobacivanja, šale i pošalice

Ono što je možda najgore od svega, jest činjenica da kada se studentice pokušaju suprotstaviti mizoginiji u njenim raznim oblicima, nailaze na obrambeni stav koji cijelu stvar odbacuje kao “obično” dobacivanje, puku “ironičnu” šalu. Da, rangirati žene na ljestvici od 1 do 10, zbijati šale o tome kako ćete ih silovati i objavljivati anonimne komentare na račun njihovog izgleda zaista je urnebesno smiješno – jer, hej!, nitko time ne misli ništa loše! Ovo je nevjerojatno učinkovita metoda ušutkivanja jer svakoga tko se pokuša požaliti otpisuje kao uštogljenu osobu bez imalo smisla za humor. No tužna istina je ta da u 2014. godini ne bi smjelo biti moguće sastaviti popis 10 oblika zlostavljanja s kojima se studentice svakodnevno suočavaju. To nije nimalo smiješno. 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić