U fokusu

Snažne, odlučne i uspješne

Što možemo naučiti od anti-junakinja popularnih TV serija?

Što možemo naučiti od anti-junakinja popularnih TV serija?

Dok filmovi i dalje preferiraju anti-junake, mali ekrani napokon nude trodimenzionalne ženske likove upitnog morala. Upoznajte omiljene anti-junakinje novinarki i čitateljica Guardiana!

Hollywood je odavno prigrlio likove anti-junaka, no proteklih su se godina TV serije okrenule anti-junakinjama : snažnim, odlučnim, nerijetko i moralno upitnim ženama koje hrabro kroče naprijed putevima koje su same odabrale. U čast ovih žena koje imaju sve i ne poznaju ograničenja, novinarke i čitateljice web portala Guardian odabrale su svoje trenutne favoritkinje.

Cristina Yang, Uvod u anatomiju (odabrala: Harriet Minter)

Zaboravite Meredith Grey (Ellen Pompeo)! Prava zvijezda Uvoda u anatomiju (Greys Anatomy, 2005 -) je Cristina Yang (Sandra Oh). Pronalazeći neskriveni užitak u vlastitoj ambiciji, Yang iskače u svijetu u kojem su liječnici/e više zaokupljeni/e svojim privatnim životima negoli spašavanjem tuđih života. Njeno neprimjereno ponašanje uz bolesničke postelje i radovanje tuđim ozljedama (ako to znači da će ih ona moći operirati) istovremeno je i crnohumoran i precizan prikaz žene kojoj je više stalo do vlastite karijere negoli tuđeg mišljenja. Ako ste se ikada čudili ljudima koji su vam poručivali da biste trebali imati život i izvan posla, Yang je anti-junakinja za vas!

CJ Cregg, Zapadno krilo (odabrala: Emma Robinson)

“Paranoična feministkinja s Berkeleyja” – tim je riječima Josh Lyman (Bradley Whitford) opisao svoju kolegicu, C. J. Cregg (Allison Janney). U prijevodu to znači stvarna, prizemljena žena bez dlake na jeziku koja u svom smeđem odijelu koje poručuje “Moja inteligencija govori za mene” samouvjereno krči put ‘muškim’ hodnicima moći u seriji Zapadno krilo (The West Wing, 1999–2006). Za razliku od suvremenih, modno osviještenih anti-junakinja, CJ vjerojatno nećete pozavidjeti na garderobi; prije ćete poštivati njenu hrabrost i žudjeti za njenom sposobnošću da brani svoje stavove i čuva vlastitu poziciju u svijetu visoke politike, te se poistovjetiti s njenim ‘ženskim’ neurozama. Dio CJ-inog šarma leži u činjenici da je njen uspjeh uvelike posljedica njene ljudskosti: plakanje na poslu, katastrofalni potezi po pitanju odnosa s javnošću, problemi s garderobom… sve to ide u rok službe.

Olivia Pope, Skandal (odabrala: Harriet Minter)

Nemojte me krivo shvatiti: Olivia Pope (Kerry Washington) nije savršena, ali to i jest poanta anti-junakinje! Glavni ženski lik u seriji Skandal (Scandal, 2012 -) ne smetaju kosturi u ormarima njenih klijenata/tica, a malo je reći da ima pokoju manu: problematičan donos s ocem, veza s oženjenim muškarcem… No ona je istovremeno vodeći strateg na televiziji. U stanju je predvidjeti kako će se pojedina situacija razvijati, razumije što je ljudima potrebno kako bi mogli dati sve od sebe i sve to okreće u svoju korist. Uvijek ima plan i nikada ne prihvaća ‘ne’ kao odgovor. Pope me naučila koliko je važno na umu imati širu sliku i izbjeći pretjeran fokus na ono što želimo u određenom trenutku… da ne spominjem da je k tomu i prava pravcata – gladijatorica! 

Patty Hewes, Opasna igra (odabrala: Natalie Reynolds)

“Ako si u nedoumici, zadaj prvi udarac”. Moćna, ambiciozna, usredotočena i na vodećoj poziciji, Patty Hewes (Glenn Close) glavni je lik u sudskoj drami Opasna igra (Damages, 2007–2012) i moj osobni idol u vrijeme kada sam studirala pravo. Dugi sati provedeni uz debele knjige činili su se podnošljivijima uz njene odriješite replike, staloženost i čelične, nijeme poglede. Patty je žena koja se probila u muškom svijetu i dospjela do samog vrha, te uživa u prestižu, nagradama i utjecaju koje joj donosi novostečeni položaj. No problem je u tome što je Patty čvrsto odlučila ostati na vrhu pod svaku cijenu, a to znači nositi se sa zakulisnim igrama, lažima, razorenim vezama i upitnom etikom. Na koncu se pretvara u stereotipnu ‘poslovnu kuju’ (stereotip kojeg se doista trebamo riješiti što prije!). I dok sam joj možda zavidjela na sposobnosti da ima sve, dobro znam da sama to ipak ne bih željela baš pod svaku cijenu.

Alicia Florrick, Dobra žena (odabrala: Lottie OConor)

Kad je riječ o televizijskim anti-junakinjama, stvar je jasna: valjda ne postoji nitko tko bi mogao pogledati seriju Dobra žena (The Good Wife, 2009 -) i ostati ravnodušan prema Aliciji Florrick (Julianna Margulies). Odlučan hod, razoružavajući argumenti, istinski fenomenalna kosa – razbarušena ali nikad neuredna, boca vina uvijek pri ruci… S Alicijom se lako poistovjetiti: kao i mnogi/e od nas, isprva se osjeća nedoraslom zadatku, pomalo kao prevarantica, no kako serija odmiče postaje svjesna vlastite vrijednosti, uviđa da je prava osoba za posao i počinje se boriti za svoje mjesto u tvrtki. Ima svojih mana (hajde, Alicia, svi/e mi znamo da tvoja afera sa šefom ne može završiti dobro!) ali nipošto nije slaba; ona pati ali se nikada ne pretvara u žrtvu; odlučna je i nemilosrdna ali se nikada ne pretvara u kuju (što se ne može reći za mnoge druge TV odvjetnice – na pamet mi pada Patty Hewes!). Odjevne kombinacije (utjelovljenje “život mi se raspada ali moram se sabrati i otići na posao” filozofije) da i ne spominjem. Svaka čast, Alicia!

Claire Underwood,Kuća od karata (odabrala: Amanda Ciske)

Lik Claire Underwood (Robin Wright) u seriji Kuća od karata (House of Cards, 2013 -) složena je i ambiciozna žena koja nastoji uskladiti borbu za moć, brak i vlastite unutarnje težnje. Ono što ju čini uzorom njena je sposobnost da bude ženstvena, a opet čvrsta i odlučna kako bi dobila ono što želi. Crno-bijeli pogled na svijet njena je glavna mana koja ju tjera da umjesto na kompromise, pristaje na žrtve. Mogu se poistovjetiti s njenom rastrganošću između želje za neovisnošću i potrebe da sačuva svoj ‘savršeni život’. Iako shvaćam da je za uspjeh često potrebno platiti određenu cijenu, mislim da je moguće biti ambiciozan/na te istovremeno ostati svoj(a). Možda bi nas Claire sve mogla naučiti ponešto o tome kako biti odlučan/na i pritom zadržati vlastitu ljudskost.

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić