U fokusu

PROSVJED RADNICA

Izraelska zrakoplovna tvrtka od stjuardesa traži da nose visoke potpetice

Izraelska zrakoplovna tvrtka od stjuardesa traži da nose visoke potpetice

Wikimedia

Izraelski zrakoplovni div El Al donio je novi dress code kojim zahtijeva od stjuardesa da nose visoke pete dok su putnici u svojim sjedalima, što je izazvalo burne reakcije i oštar prosvjed kako među zrakoplovnim radnicima/ama, tako i među političarima/kama. Odnosno, obvezujuća odluka o nošenju potpetica prilikom dočeka i otpravljanja putnika, sada je prolongirana i za vrijeme boravka stjuardese u avionu.

Članovi izraelskog parlamenta zasuli su Instagram i Twitter porukama kojima su nastojali sabotirati novost koja je zaposlenicama priopćena putem e-maila. Mnogi koji protestiraju protiv uvođenja novog propisanog načina odijevanja koriste oznaku #withoutheels kako bi iskazali potporu više od 200 izraelskih stjuardesa koje su potpisale peticiju protiv uvođenja nove politike zrakoplovne kuće. Osim što je ovakva praksa diskriminirajuća, potencijalno je i opasna.

Bivša ministrica pravosuđa, Tzipi Livni, sa službenog posjeta Velikoj Britaniji tvitala je vlastitu fotografiju u ravnim cipelama uz koju je napisala: “Ovo su cipele koje sam nosila danas u Domu lordova, one predstavljaju Izrael.”. Dodala je kako svatko tko od žena traži da hodaju u visokim petama, zaslužuje odmak od 10 koraka unatrag. 

Potpora stjuardesama stiže iz iz vladina ureda za jednake mogućnosti rada za žene koji je od avio – kompanije zatražio da pojasni svoju odluku, dok je Aryeh Deri (Shas), ministar ekonomije navedenu odluku ocijenio kao diskirminirajuću i nepravednu.

Umjesto udobne obuće po izboru, navedena promjena isključiva je i jednosmjerna, a kako su navele neke od stjuardesa koje su se požalile – otežava i skraćuje proces pomaganja putnicima ukoliko dođe do poteškoća na letu. El Al svoju odluku opravdava isprikom kako je riječ o standardiziranoj proceduri i među drugim svjetskim aviokompanijama, pod izlikom kako je riječ o reprezentativnoj obući. U ovakvoj je situaciji vrlo malo toga ostavljeno pojedinki da odluči sama.

Iako je riječ o uniformiranom, propisanom načinu odijevanja, pri obavljanju bilo kojeg višesatnog posla ipak bi udobnost, odnosno, primarno sigurnost, trebala biti  imperativ, a ne društveni stereotip o ženskoj privlačnosti. Ili što je još gore, s obzirom da su ukusi prilično subjektivni, anatomski neprikladna obuća ovdje je proglašena  reprezentativnom.

Jedna od potpisnica peticije izjavila je kako bi bilo najbolje tražiti od uprave El Al-a da nose potpetice tijekom radnog vremena, nakon čega bi vrlo vjerojatno ponovno razmislili o odluci.

Što će reći kako je, ipak, još jednom riječ o rodnoj neravnopravnosti.

S obzirom kako je odluka o nošenju visokih potpetica obvezujuća isključivo za jedan dio zaposlenih –  žene – ovakav primjer rodne diskriminacije plastičan je dovoljno da bi ga i najzagriženiji teoretičari zavjere o feminističkoj dominaciji svijetom trebali moći shvatiti. 

Prevela i prilagodila Ana Maria Filipović Grčić