U fokusu

Tajvan je spreman za predsjedničke izbore 2016.

Povijesni trenutak: Dvije žene u utrci za predsjednicu Tajvana

Povijesni trenutak: Dvije žene u utrci za predsjednicu Tajvana

Po prvi puta u povijesti, na predstojećim tajvanskim predsjedničkim izborima, koji će se održati u siječnju 2016. godine,  nesumnjivo će biti izabrana žena za predsjednicu. Naime, dvije najveće tajvanske političke stranke nominirale su žene za kandidatkinje. 

Hung Hsiu-Chi je 67 godišnja umirovljena učiteljica koja je zbog svojih živahnih verbanih rasprava u tajvanskom parlamentu zaradila nadimak ‘Mala feferonka’, a službeno je izabrana za kandidatkinju vladajuće nacionalističke stranke Kuomintang (KMT) prije nepuna dva tjedna.

Ona će se natjecati protiv Tsai Ing-Wen, 58 godišnje odvjetnice, kandidatkinje koju je predložila oporbena Demokratska napredna stranka (DPP).

Tajvan tako signalizira novu eru ženskog vodstva koja raste u azijskim zemaljama, poput Tajlanda, Filipina ili Južne Koreje.

Oporbena kandidatkinja Tsai dolazi iz bogate obitelji poslovnjaka. Studirala je na Sveučilištu Cornell i London Scholl of Economics, a prije ulaska u politiku imala je uspješnu karijeru kao profesorica prava.  

Kandidatkinja vladajuće stranke, s druge strane, dolazi iz relativno siromašne obitelji. Njezin otac bio je zatvoren gotovo tri i pol godine za vrijeme ‘Bijelog terora’ (White Terror) – razdoblju političke represije u Tajvanu početkom 1940-ih godina. Čak i nakon što je pušten, njezin otac nije mogao naći posao idućih 40 godina. Obitelj je preživljavala od  majčinih mršavih prihoda. Neko vrijeme, Hung je radila kao učiteljica u srednjoj školi, prije nego je postala parlamentarna zastupnica 1990. godine.

Dvije kandidatkinje su potpuno različitih političkih izričaja. Dok je Tsai šutljivija i manje konfliktna, Hung se često uključuje u vrlo živahne verbalne rasprave u tajvanskom parlamentu.

Joanna Lei, izvršna direktorica tajvanskog think tanka (Chungua 21st Century Think Tank) rekla je kako se žene u Tajvanu izuzetno bore za napredak zemlje. Međutim, za razliku od nekih zapadnih zemalja, kada je riječ o ženama u vodstvu, društveni analitičari vjeruju kako se u Tajvanu ipak prednost daje ženama starijim od 50 godina.

Dodajmo tome kako, za razliku od nekih drugih azijskih zemalja, žene u Tajvanu upravljaju u 10 ministarstava te da su na čelu nekih od najboljih tajvanskih tvrtki. Također, trećina žena participira u zakonodavnoj vlasti, u odnosu na 13 posto u Japanu ili 16 posto u Južnoj Koreji.

Sophy Ridge za britanski Telegraph napisala je kako je ova vijest važna poruka za ostatak svijeta, a posebno je važna za Kinu, koja i dalje tvrdi kako ima suverenitet nad otokom.

“Vrlo je malo žena na položajima i niti jedna nije na vrhu ljestvice Komunističke partije. Jedine moćne žene u carskoj Kini prikazane su kao sebične i dekadentne u povijesnim knjigama. Izbor za ženu predsjednicu u Tajvanu naglasit će prave, duboke i otvorene razlike između ove dvije zemlje. To također može poslati poruku Pekingu o važnosti žena na političkoj bojišnici”, napisala je Ridge.

Mi, pak, vjerujemo kako ćemo vidjeti više žena na vodećim pozicijama, ne samo u Aziji, nego u svim zemljama svijeta, na način da žena u ulozi predsjednice države neće više biti vijest samo zbog svog spola, nego jednostavno zbog svoje politike.

Što se tiče tajvanskih predsjedničkih izbora, najvažnije je da tajvanski građani i građanke izaberu za predsjednicu kandidatkinju koja će najbolje zastupati njihove interese i ići naprijed kao demokratska zemlja.