U fokusu

Financijske prepreke žrtava obiteljskog nasilja

Napuštanjem zlostavljača borba za žrtve obiteljskog nasilja tek počinje

Napuštanjem zlostavljača borba za žrtve obiteljskog nasilja tek počinje

Kad je Karen napokon odlučila napustiti muža koji ju je zlostavljao godinama, shvatila je da je odlazak najjednostavniji dio. Ona i sin sljedeće tri godine proveli su bez krova nad glavom i od skloništa do skloništa jer Karen nije mogla plaćati veliku stanarinu u New Yorku.

“Očajno sam željela pronaći neko mjesto za život, bilo koje mjesto. Ali to je bilo nemoguće. U skloništima je bilo mnogo ljudi koji se nalaze u istoj poziciji kao i ja,  nitko od nas nije mogao pronaći način da započnemo pravi život.”, rekla je Karen.

Osobe koje su napustile obiteljsko nasilje, svakodnevno se bore s velikim problemom pronalaženjem stalnog doma.  Zbog iznimno visokih stanarina i velike liste čekanja za gradske stanove, žrtve nasilja su često godinama bez doma ili se zbog nedostatka opcija još i gore, vraćaju kući zlostavljačima. 

Svaka četvrta žena u životu će biti žrtva obiteljskog nasilja iako se ono i dalje rijetko prijavljuje. Također, obiteljsko nasilje je treći uzrok beskućništva u Americi. Žrtve su većinom žene koje nerijetko nemaju pristup novcu, nemaju posao, nemaju prijatelje i obitelj kojima se mogu obratiti. Cijena stanarina su porasle, a smještajnih kapaciteta za žrtve je nedovoljno.

Samo u državi Washington između 2.000 i 5.000 osoba je na listi čekanja za subvencioniranje stanarina već dvije godine. U ruralnijim područjima taj vid pomoći nije niti dostupan. 

Koalicija protiv obiteljskog nasilja u suradnji s Bill and Melinda Gates Foundation pomaže žrtvama osiguravanjem financijske potpore od 250 000,00 dolara. Više od 90 posto obitelji (zahvaćene tim programom) zahvaljujući upravo toj donaciji sad imaju stabilan i siguran dom.

Kad se Karen odselila od supruga, preselila se u jednosobni stan sa sinom. Plaćala ga je 900 dolara mjesečno. Borila se s ostalim troškovima života, komunalijama, hranom i onda bi završavala u skloništima gdje je na kraju ostala dvije i pol godine.

Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja broje oko 2000 kreveta, a ostati se može do 180 dana. Karen je u jednom od njih ostala mjesec dana te je nakon toga bila prisiljena otići u sklonište za beskućnike.

“Bila sam ponižena i uplašena, ali nisam imala drugog izbor”, rekla je Karen.

Dvadesetogodišnja J. provela je mjesece s djetetom u skloništima nakon što je napustila nasilnog supruga. Čak je i prvi djetetov rođendan proslavila tamo. Ipak, smatra da je imala sreće jer su mnoge žene koje je sretala u tim skloništima tamo provele godine. Odlazile su i vraćale se. Neke su bile toliko frustrirane nestabilnošću da su se vratile zlostavljačima.

Mnoge žrtve obiteljskog nasilja u potrazi za domom u New Yorku suočene su s listom čekanja za gradske stambene prostore na kojoj se nalazi 270,000 obitelji. Također,  170,000 obitelji je na listi čekanja za pomoć pri troškovima stanovanja.  Smještajnih kapaciteta je i ovdje sve manje, a srednja cijena mjesečne stanarine za studio apartman je oko 2.500 dolara mjesečno.

Prošlogodišnja odluka gradonačelnika Billa de Blasia da se započne program subvencija za stanarinu, s većim naglaskom na žrtve nasilja u obitelji, unijela je optimizam u živote žrtava. Gradski dužnosnici olakšali su uvijete za dobivanje subvencija za žrtve obiteljskog nasilja. Ipak, mnogi se boje da ova optimistična situacija neće potrajati.

Kako bilo, Karen i J. ipak jesu profitirale. J. se vratila školovanju i živi u čistom, novom gradskom stanu. Karen  se sprema diplomirati i ima stan. Stalni krov nad glavom značajno je izmijenio živote ovih žena, a se njihova djeca ponovno bezbrižno smiju i igraju.

Prevela i prilagodila Iva Zelić