U fokusu

Maestra Alondra de la Parra

Meksička dirigentica koja stvara povijest

Meksička dirigentica koja stvara povijest

Meksička dirigentica i pijanistica Alondra de la Para već ima status institucije. A sljedeće godine, kada stupa na podij kao prva dirigentica i glazbena direktorica Queensland Symphony Orchestra, jednog od tri najveća australska orkestra, bit će jedna od tek nekoliko žena koje vode veliki orkestar.

Imenovanje 34-godišnjakinje stvara glazbenu povijest zato što je svijet velikih simfonijskih orkestara još uvijek uglavnom muško područje. Samo da vam ponudimo prikaz veličine nesrazmjera odnosno raskoraka između rodova: Marin Alsop iz  Baltimorskog simfonijskog orkestra (Baltimore Symphony Orchestra) postala je prva žena dirigent nekog velikog američkog orkestra 2007.godine. Manje od dvanaest žena uopće vodi velike orkestre. 

Za de la Parru imenovanje na poziciju dirigentice i direktorice orkestra posao je iz snova kojim se počela baviti još dok je bila tinejdžerica. “Ovo je nešto jako uzbudljivo, pripremala sam se i radila za poziciju direktorice ovakve institucije cijeli svoj život”, izjavila je iz svog doma u Mexico Cityju. “To je svakako ostvarenje životnog sna.”

Dok živi u Mexico Cityju istovremeno sebe doživljava i Njujorčankom – rođena je u New Yorku, ali se njena obitelj odselila u Meksiko kada je imala dvije godine – maestra za sebe kaže da je više svjetska građanka. Posljednje desetljeće 60 posto svoga vremena je provela u avionu, u zraku, putujući negdje.  Između ostalog, bila je gošća dirigentica u Italiji, Brazilu, Švedskoj, Japanu i Njemačkoj, a 2004. godine postala je prva Meksikanka koja dirigira u New Yorku. Prošle godine postala je prva žena i prva Meksikanka koja je vodila francuski orkestar (France’s Orchestre de Paris).

Stvarajući povijest klasične glazbe, odaje se i priznanje njenom DNA. Sa svojih 23 započela je u New Yorku u Filharmonijskom orkestru dviju Amerika (Philharmonic Orchestra of the Americas), danas ravna međunarodnim simfonijskim orkestrom koji objedinjuje mlade kompozitore i izvođače iz cijele Latinske Amerike. “Uvijek sam tvrdila da meksička i latinoamerička glazba pripadaju jezgri repertoara svakog filharmonijskog orkestra”, rekla je de la Parra, a to je bio razlog zbog kojeg je bila nadahnuta da pristupi orkestru tako mlada.

{slika}

Novu sezonu u Queenslandu započinje s austrijskom kompozicijom Gustava Mahlera Simfonijom br.2. Kaže da je taj odabir duboko osoban. “Uvijek sam osjećala bliskost s Mahlerovim djelom”, objasnila je de la Parra. “Govori o životu, o životu poslije smrti i o svim ljepotama i patnjama života. Uzbudljivo je započeti novi period u svom glazbenom životu s uskrsnućem.”

Diva je za nekoliko dana trebala roditi svoje prvo dijete, sina, kada je govorila putem telefona za vijesti NBC-a. Izjavila je da romantička skladateljska simfonija ima za nju i duboku profesionalnu simboliku.

“Kada sam došla do Mahlerovih simfonija bila sam istih godina kao i on kada ih je skladao”, rekla je de la Parra. ” Istinski se veselim nastavku izvođenja njegovih simfonija”, kaže de la Parra.

Maestra de la Parra kaže da je ponosna što može biti uzor malim djevojčicama koje sanjaju postati glavne dirigentice velikog orkestra, biti žena ili Meksikanka samo je dio njezina identiteta. Kada je na podiju, s palicom u ruci, osjeća da ne pripada nijednom rodu i kulturi, ona je još jedna glazbenica koja komunicira s ostalim glazbenicima na duhovnoj, srčanoj i glazbenoj razini. ” Mi donosimo na podij sve ono što netko jest. Žena može biti samo ono što jest i ništa više. To je iskustvo života koje dijelite s ostalima.” Još je dodala: “Ja sam žena, Meksikanka, ali to su samo dijelovi od mnogih mojih obilježja koja čine ono što jesam. Kod mene je važnija trodimenzionalnost, nego svako pojedinačno obilježje”.

Prevela i prilagodila Valentina Stipković