U fokusu

UTJECALA JE NA SVE VELIKE ZVIJEZDE

Upoznajte sestru Rosettu Tharpe – pionirku rock’n’rolla

Upoznajte sestru Rosettu Tharpe – pionirku rock’n’rolla

Ako mislite da su rock’n’roll izmislili bijeli muškarci, varate se. Možda nikada niste čuli/e za “baku rock’n’rolla,” Rosettu Tharpe. To je velika šteta, jer ona je ta koja je izumila rock’n’roll i inspirirala poznate glazbenike kao što su Chuck Berry i Little Richard. U periodu od 40-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća njezina glazba i javni nastupi utjecali su na sve današnje dobro poznate rock ikone. U njezine fanove ubrajaju se, između ostalih, Elvis Presley i Bob Dylan.  

Nitko – ni Chuck Berry, ni Scotty Moore, ni James Burton, ni Keith Richards- nije svirao toliko divlji i istinski rock’n’roll na gitari kao ova žena koja bi ove godine navršila 100 godina, prenosi Guardian.  Sa Gibsonom SG-em u rukama, Sestra Rosetta mogla je probuditi mrtve. I to prije nego što je zapjevala. Njezinom glasu zavidjele su i Aretha Franklin i Bessie Smith. Ipak, zbog preklapanja mnogih faktora kao što su njezin spol, rasa i njezina religioznost Sestra Tharpe ostala je dugo vremena neopjevana junakinja ranog rock’n’rolla i countrya.

Rođena je 1915. godine u Arkansasu kao kćer berača pamuka. Njezina majka bila je putujuća evangelizatorica Crkve Kristove. Rosetta je već sa šest godina svirala gitaru i nastupala u crkvi.  S 23 godine napustila je crkvu i preselila se u New York gdje je uklopila zvuk gospela sa bluesom i jazzom. Idućih trideset godina nastupala je u prepunim dvoranama po SAD-u i Europi i snimila više od 15 albuma. Sestra Rosetta umrla je 1973. i pokopana je u neoznačenom grobu.

Jako malo snimljenog video materijala njezinih nastupa postoji danas.  Ali ono malo materijala što postoji ne smijete propustiti. Njezine izvedbe pjesama kao što je “Didn’t It Rain” snimljene 1964. godine ispred napuštenog kolodvora u Manchesteru, u Engleskoj, ostavit će prave ljubitelje/ice iskonskog zvuka rock’n’rolla bez daha. Također, pjesma “Up Above My Head”  obrada je crkvene himne sa nadodanom gitarskom solo dionicom uz pratnju pljeskanja gospel zbora, također snimljena u 1960-ima.

2014. godine snimljen je dokumentarac o njoj pod nazivom “Baka rock’n’rolla- Sestra Rosetta Tharpe.” Njezin glazbeni značaj sada se zahvaljujući Interentu sve više prepoznaje te postoji Facebook grupa koja se zalaže za to da se Rosetta uvrsti u Rock’n’Roll dvoranu slavnih.

Primjer Sestre Rosette samo je jedan u nizu primjera kako povijest zna biti okrutno nepravedna prema ženama. To nam može biti poticaj i razlog zašto je važno imati HERstory, a ne samo HIStory