U fokusu

#HappyToBleed

Prosvjed žena u Indiji zbog menstrualnih tabua

Prosvjed žena u Indiji zbog menstrualnih tabua

Feministička skupina u Indiji pokrenula je Facebook kampanju kao odgovor na kontroverzne izjave popularnog hinduističkog hrama Sabarimala, a koje se odnose na menstrualno krvarenje.

Naime, Prayar Gopalakrishnan, predsjednik odbora koji upravlja hramom, rekao je kako razmišlja o postavljanju stroja pred hramom koji bi mogao ‘provjeriti čistoću žena’. Na ovu njegovu izjavu ubrzo je stigao odgovor na Facebook stranici Feminism in India , a pokrenuta je i kampanja na Twitteru  #HappyToBleed.

Kampanju je pokrenula 20-godišnja Nikita Azad koja je ubrzo stekla popularnost na društvenim mrežama.

Indijske feministkinje kažu kako su kampanju #HappyToBleed započele kao oblik otpora protiv patrijarhalnih uvjerenja o menstruaciji i šovinističkog poimanja da su žene imovina muškaraca ili društva.

{slika}

Naime, neki hinduistički hramovi zabranjuju ženama ulazak za vrijeme menstruacije. Međutim, Sabarimala hram ne dopušta ženama ulazak u čitavom njihovom reproduktivnom dobu. Na njihovoj web stranici jasno piše da je ženama u dobi od 10 do 50 godina zabranjen ulazak u Sabarimalu, te ako takve žene pokušaju ući  spriječit će se njihov ulazak.

Kampanja #HappyToBleed potiče žene da se fotografiraju s higijenskim ulošcima s pozitivnim porukama  kako bi se proširila svijest i izazov patrijarhalnim idealima.

Za sada je više od 100 žena objavilo svoje fotografije na Facebook stranici držeći  transparente s raznim sloganima.

“To može biti bolno, ali sasvim je normalno krvariti i ne biti nečist”, poručuju indijske feministkinje.