U fokusu

Rezultati studije

Deseci zemalja u svijetu imaju seksističke zakone o nacionalnosti

Deseci zemalja u svijetu imaju seksističke zakone o nacionalnosti

Više od četvrtine zemalja na svijetu imaju seksističke zakone koji se tiču nacionalnosti, poput oduzimanja ženama državljanstva ako se udaju za stranca, što ženama može onemogućiti pristup poslovima, obrazovanju i drugim povlasticama koje su muškarcima dostupne, navodi se u nedavno objavljenom izvješću organizacije Equality Now.

Diskriminatorni zakoni variraju od prisiljavanja žena da se odreknu stečenog državljanstva ako se rastanu ili postanu udovice ili odbijanja da djeca imaju isto državljanstvo kao i majka. Nemogućnost imanja legalnog državljanstva može onemogućiti nabavljanje putovnice ili dozvole za rad, pohađanje državnih škola ili značiti život u stalnom strahu od deportacije. Također može žene zarobiti u nasilnim brakovima ili onemogućiti dobivanje skrbi nad djecom.

U izvješću se navode 53 zemlje koje imaju takve diskriminatorne zakone, od kojih je 20 u subsaharskoj Africi, a 16 na Bliskom istoku i Sjevernoj Americi.

“Previše nacionalnih vlada je jednostavno donijelo odluku da bi žene trebale imati manje prava od muškaraca da prenesu državljanstvo na djecu (primjerice na Bahamima i Barbadosu) ili supruga koji je stranac ili da zatraže, promijene ili zadrže državljanstvo”, ističe se u izvješću.