U fokusu

Rodna diskriminacija

Saudijkama zabranjen ulaz u Starbucks zbog nedostatka ‘rodnog zida’

Saudijkama zabranjen ulaz u Starbucks zbog nedostatka ‘rodnog zida’

Saudijke koje su se nedavno zaputile u Starbucks u Riyadhu bile su neugodno iznenađene natpisom na ulaznim vratima kojim im je zabranjen ulazak u kafić. Na natpisu se nalazila sljedeća poruka, na arapskom i engleskom: “Molimo, nije dopušten ulaz za žene, pošaljite svoje vozače po narudžbu. Hvala”. Slike poruke ubrzo su preplavile Twitter i izazvale niz negativnih reakcija.

{slika}

Prema javljanju Emirates 24/7, Komisija za promociju vrlina i prevenciju mana (The Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice), jedan od najutjecajnijih zakonskih autoriteta u Saudijskoj Arabiji, naredio je menadžmentu kafića da ne dopušta ženama ulaz. Do navedene je odluke došlo nakon što su članovi Komisije saznali da je zid kojim se dijele žene i muškarci u prostoru kafića, što vlast zahtijeva za sve restorane i druge javne objekte, urušen. Menadžment kafića je to objasnio velikom gužvom koja se stvara u prostoru.

{slika}

Starbucks je izdao izjavu kojom je pokušao objasniti svoje postupke: “Starbucks u Saudijskoj Arabiji u skladu je s lokalnim običajima time što omogućuje odvojene ulaze za obitelji i samce/kinje. Svi naši kafići pružaju jednaku ljubaznost, uslugu, meni i prostor za žene, muškarce i obitelji. Radimo na tome da što brže opremimo kafić u Jariru kako bismo ponovno mogli ugostiti sve posjetitelje/ice u skladu s lokalnim običajima”.

{slika}

U ponedjeljak je Starbucks objavio kako je navedeni kafić ponovno u funkciji za sve: “Starbucks poziva sve posjetitelje, uključujući žene i obitelji, da uživaju u našem iskustvu. Surađivali smo s lokalnom vlasti kako bismo dobili odobrenje za prilagodbu jednog našeg kafića u Jariru, koji je originalno izgrađen bez ‘rodnog zida’, zbog čega su ga samo muškarci mogli posjetiti. To je bio jedini takav Starbucks kafić u Saudijskoj Arabiji. Zadovoljstvo nam je objaviti da je kafić sada pristupačan za muškarce, s jedne strane, kao i za žene i obitelji, s druge strane”.