U fokusu

Europska desnica oduševljena prvim krugom izbora u Austriji

Europska desnica oduševljena prvim krugom izbora u Austriji

Stranke krajnje desnice u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj pozdravile su u ponedjeljak pobjedu austrijske Slobodarske stranke (FPOe) u prvom krugu predsjedničkih izbora, nazvavši je prosvjedom protiv Europske unije.

“Očito raste svijest među narodima u Europi da je EU antidemokratska struktura koja pokorava ljude”, rekla je u ponedjeljak Marine le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte.

Ljudi počinju shvaćati da EU ne održava svoja obećanja o jačanju gospodarskog rasta i zaustavljanju imigracije, dodala je ona u izjavi za France 2.

Kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora s 35 posto osvojenih glasova, a na drugo mjesto je izbio kandidat stranke Zelenih Alexander Van der Bellen, s 21 posto. On će se sučeliti u drugom krugu izbora 22. svibnja.

Podsjećamo, ekolog, kandidat krajnje desnice i neovisna kandidatkinja izmjenjivali se se na čelu anketa nekoliko dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Austriji. 

Dvije ankete potvrđivale su stalnu tendenciju, od početka kampanje, da se tri prva mjesta rasporede između bivšeg šefa Zelenih Alexandera van der Bellena, kandidata krajnje desnice FPOe Noberta Hofera i neovisne kandidatkinje bivše sutkinje vrhovnog suda Irmgard Griss.

Austrijska Slobodarska stanka “poziva na kontroliranu migraciju, više radnih mjesta i drukčiju Europu – kao i mi, oni žele pravila, red, radna mjesta i spokoj”, rekao je Matteo Salvini, čelnik talijanskog krajnje desnog pokreta Sjeverna liga.

Frauke Petry, čelnica njemačke protuimigracijske  Alternative za Njemačku (AfD), čestitala je Hoferu putem Twittera.

Hofer se populističkim najavama zalaže za politiku nulte tolerancije prema izbjeglicama. On žestoko kritizira dogovor Europske unije i Turske oko izbjeglica i prijeti izlaskom Austrije iz EU-a ukoliko Turska postane njezinom članicom.

U Austriji predsjednik ima uglavnom počasnu i moralnu ulogu. Ali neuspjeh na predsjedničkim izborima kandidata dviju glavnih stranka nije se dogodio od 1945.

O neonacističkoj i sličnoj europskoj desnici pročitajte više ovdje.