U fokusu

'I am my own guardian'

Sistem muškog skrbništva i dalje ograničava žene u Saudijskoj Arabiji

Sistem muškog skrbništva i dalje ograničava žene u Saudijskoj Arabiji

Zakoni u Saudijskoj Arabiji kojima se zahtijeva da žene imaju muške skrbnike u posljednjih su nekoliko godina reformirani, no i dalje ograničavaju i ugrožavaju žene te opstruiraju planove za reformu ekonomije zemlje, navodi se u izvještaju Human Rights Watcha (HRW) “Boxed In: Women and Saudi Arabia’s Male Guardianship System“. Žene u Saudijskoj Arabiji moraju dobiti dopuštenje od skrbnika – oca, supruga ili sina – da bi mogle putovati, studirati ili se udati. Jedina promjena koja se u posljednjih nekoliko godina dogodila jest da žene više ne trebaju dozvolu muškog skrbnika kako bi radile.

Izvještaj je kritiziran od strane vladinog službenika koji navodi kako je taj sistem napravljen kako bi zaštitio i pomogao ženama te da je manje restriktivan nego što se navodi u izvještaju HRW-a. Međutim, ovi zakoni čine žene legalnim štićenicama svojih muških skrbnika i poduprti su snažim klerikalnim establišmentom, zbog čega ostaju uglavnom nepromijenjeni i veliko ograničenje za ostvarivanje prava žena, navodi se u izvještaju.

Mufleh al-Qahtani, voditelj vladine udruge National Society for Human Rights, rekao je Reutersu kako je izvještaj zamijenio tradiciju s državnim politikama koje poboljšavaju status žena u društvu. “U izvještaju se pogrešno poistovjećuju zakoni o skrbništvu nad ženama koje vlada treba poboljšati s običajima koji prevladavaju u društvu i za koje je potrebno vrijeme da se promijene”, navodi.

Deseci saudijskih žena koje je HRW intervjuirao navodi kako su njihovi životi predmet muške supervizije kada žele dobiti putovnicu, otputovati iz zemlje, udati se i pristupiti sudu i medicinskoj pomoći. Dvadesetpetogodišnja Zahra, koju je otac tukao i kasnije joj zabranio da ode iz zemlje kako bi studirala, rekla je u intervjuu za HRW kako ne može planirati svoj život jer njen otac jednostavno odbaci sve njene želje. Druga žena, Tala, ističe: “Sistem skrbništva je uvijek noćna mora. Ne želim se udati jer ne želim da me stranac kontrolira… Praktički se radi o ropstvu“.

Stvari su krenule na bolje s pokojnim kraljem Abdullahom, koji je 2011. godine dopustio ženama da glasuju i kandidiraju se na lokalnim izborima, a dvije godine kasnije odabrao 30 žena u Shura Council, savjetodavno tijelo.

Pokrajinski princ Mohammed bin Salman u travnju je predstavio ambiciozan plan za transformiranje ekonomije zemlje do 2030. godine, kojim se previđa povećanje udjela žena u radnoj snazi do 30 posto, sa sadašnjih 22 posto. Kristine Beckerle iz HRW-a ističe kako se to neće ostvariti ako se ne odbaci sistem muškog skrbništva.

Vladini dužnosnici često napominju kako neuspjeh u zaustavljanju diskriminacije nad ženama nije u državnoj politici već u poteškoćama u implementaciji te politike. “Potrebno je imati na umu da je saudijsko društvo konzervativno i da je za promjenu nekih običaja i tradicija u društvu potrebno više vremena”, dodao je Qahtani.