U fokusu

Otpor Erdoganu

Crvene zastave za demokraciju preplavile Taksim: ‘Ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!’

Crvene zastave za demokraciju preplavile Taksim: ‘Ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!’

EPA/TOLGA BOZOGLU/Hina

Tisuće građana i građanki Turske u nedjelju su se okupile na trgu Taksimu, u središtu Istanbula, kako bi dale potporu demokraciji, ali i izrazile protivljenje zbog uvođenja izvanrednog stanja nakon neuspjela puča.

Skup se održava na poziv glavne oporbene stanke, Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati). U moru crvenih turskih zastava koje su se vijorile na Taksimu isticao se lik Mustafe Kemala Ataturka, oca Republike. 

“Branimo republiku i demokraciju”, “Suverenitet bezuvjetno pripada narodu”, “Ne državnom udaru, da demokraciji”, moglo se pročitati na transparentima.

Uz one koji su se protivili puču, mnogi su htjeli izraziti zabrinutost zbog uvođenja izvanrednog stanja i protivljenje predsjedniku Erdoganu: “Ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!“, “Turska je sekularna i takva će ostati!”, “Mi smo vojnici Mustafe Kemala”.

Novinar AFP-a je čuo i slogan protiv predsjedničke stranke: “AKP je lopov i ubojica“, ali su takvi slogani bili rijetki. Mediji čak prenose da su se i simpatizeri/ke AKP-a pridružili/e jučerašnjem protestu.

Na početku skupa ozračje je bilo mirno, izvijestili su novinari AFP-a.

Skup osigurava velik broj pripadnika sigurnosnih snaga a na prilazima trgu moralo se proći tri sigurnosne kontrole. U blizini Taksima bila su raspoređena laka oklopna vozila i vodeni topovi.