U fokusu

The Uncondemned

Novi film o genocidu u Ruandi pokazao zašto je važno ustati protiv nepravde

Novi film o genocidu u Ruandi pokazao zašto je važno ustati protiv nepravde

Militanti Islamske države moraju biti kažnjeni za seksualno porobljavanje Yazida u Iraku, rekao je istaknuti američki odvjetnik uoči prikazivanja filma o prvoj osudi silovanja kao ratnog zločina u svijetu.

The Uncondemned” iznosi priču o prvom suđenju za genocid u povijesti i tri ruralne žene iz Ruande koje su nadišle strah i sram i svjedočile o užasima koje su pretrpjele. “Ovaj je film osobito važan zbog količine seksualnog nasilja u mnogim sukobima danas”, rekao je Pierre Prosper, koji je vodio ovu povijesnu parnicu na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području Ruande (ICTR).

Prosper, koji je kasnije postao američki ambasador za ratne zločine počinjene između 2001. i 2005. godine, rekao je kako bi ICTR trebao biti uspostavljen za suđenje militantima umiješanima u masovno porobljavanje Yazidi djevojčica i žena.

UN-ovi istraživači ratnih zločina navode da je ove godine Islamska država počinila genocid nad Yazidima, religijskom zajednicom koja okuplja 400 tisuća ljudi u sjevernom Iraku.

“Ako je ikad postojao slučaj za međunarodni sud, tada je to ovaj. Začuđuje me toliko spora reakcija međunarodne zajednice”, rekao je Prosper. “Ako ga nazovete genocidom, tada morate nešto i učiniti. To je lekcija koju smo naučili u Ruandi”.

Prosper je napravio korak naprijed uvjerivši UN-ov tribunal da prepozna silovanje kao čin genocida. “Kada siluju i zlostavljaju žene, čitavo tkivo društva je uništeno – žene prve, no isto tako i svi ostali”, rekao je Prosper.

Žrtve nasilja počinjenog od strane ISIL-a bile su među gošćama na premijeri filma u New Yorku u Ujedinjenim narodima u ovu srijedu. “The Uncondemned” naglašava važnost triju ključnih svjedokinja u osiguravanju presude. Prosper navodi kako su žene, poznate samo kao JJ, NN i OO tijekom suđenja, pokazale snagu koju pojedinci/ke imaju u mijenjanju svijeta kada imaju hrabrosti podići glas.

Redateljica filma, Michele Mitchell, ističe kako se nada da je film potaknuti političare/ke diljem svijeta da poduzmu nešto za sve žrtve ratnog nasilja. “Silovanje se i dalje ne shvaća jednako ozbiljno kao ostali ratni zločini i to se mora promijeniti”.