U fokusu

Borba protiv marginalizacije

Otvorena prva škola za transrodne studente/ice u Indiji

Otvorena prva škola za transrodne studente/ice u Indiji

U indijskom gradu Kochi prošlog je tjedna otvorena prva škola namijenjena transrodnim osobama, Sahaj International. To je ujedno i prva škola tog tipa u Indiji koja će upisati 10 studenata/ica u dobi između 25 i 50 godina koji su odustali/e od školovanja zbog diskriminacije kojoj su bili/e izloženi na školama i/ili fakultetima.

Škola će pripremati studente/ice za ispite kakvi se pišu u srednjim školama, te će nuditi usavršavanje strukovnih vještina. Također, svi učitelji i učiteljice su transrodne osobe. Školu je pokrenula Kalki Subramaniam, trans aktivistkinja i njome se nastoji promovirati inkluzivna edukacija za trans* osobe. Također, za sve studente/ice osigurani su sponzori koji će pokriti troškove njihova školovanja, smještaja i hrane.

Proteklih je godina Indija uložila znatan napor kako bi suzbila diskriminaciju kojoj je izloženo dva milijuna transrodnih osoba koje žive na području Indije. U 2014. godini je i vrhovni sud priznao transrodnost, navodeći da se transrodnim osobama po pitanju školovanja i zapošljavanja moraju osigurati ista prava kao i ostalim manjinama. Unatoč tomu, trans* osobe su i dalje suočene s brojnim problemima i iskorištavanjem. Mnogi/e su odbačene od strane obitelji, ne mogu naći posao i primorani/e su na prostituciju ili prose kako bi preživjeli/e. 

Vijayraja Mallika, trans aktivistkinja koja vodi školu, rekla je BBC-u da se škola nastoji suprotstaviti marginalizaciji tako da educira transrodne osobe kako bi bile pripremljene obavljati posao koji bi im omogućio pristojan i siguran život. “Kerala ima oko 25 tisuća transrodnih osoba, a 57% njih prisiljeno je bilo napustiti školovanje zbog stigme i diskriminacije. Svi oni zaslužuju pristojan smještaj i školovanje”, dodala je.