Sa stavom

Disneyeve zlice

Tako je dobro biti loša

Tako je dobro biti loša

Prošle godine napisala sam poprilično dobro prihvaćen tekst u obranu Disneyjevih princeza iz feminističke perspektive: “Kažeš ‘princeza’ kao da je to nešto loše”. Od samoga početka planirala sam napisati nastavak toga teksta. Volim Belle i Ariel, iako priznajem da su me ženski zlikovci oduvijek privlačili. Prođu me trnci gledajući Zluradu (Maleficent) kako demonstrira svoju beskrajnu moć. Sa strahopoštovanjem promatram kraljicu Grimhildu koja kontrolira same sile prirode kako bi stvorila svoj napitak za prerušavanje. I naravno, kao punašnijoj ženi, sviđa mi se samopouzdanje kojim zlica Ursula iz Male sirene promatra svoje obline. Da, Disneyeve zlice primjeri su snažnih ženskih likova… koji ne moraju biti protagonisti. Ponekad je tako dobro biti loša.

Kraljica Grimhilda (Snjeguljica i sedam patuljaka):

Poznata i kao Zla Kraljica ili Vještica, ona je, naravno, prva zlica Disneyjeva kanona. I itekako je upečatljiva. Njezino lice krasi hladna ljepota obavijena crnom kosom i bujnim ljubičastim ogrtačem. Očita je njezina taština, no tko je može kriviti? Kraljica ima maksimalno 40 godina, no unatoč tome patuljci, koji su zasigurno stari koliko i vrijeme samo, o njoj govore kao o staroj kraljici. Staroj? STAROJ? Niti bore na njezinu licu, no opaka grupa malih, zdepastih čovječuljaka naziva ju starom. Kvragu s njima. Očito je da ona živi u svijetu koji nije mnogo drugačiji od našega. U svijetu u kojemu je jedini cijenjeni oblik ljepote mladolikost. Ona strepi od neizbježne prolaznosti vlastite ljepote, trenutka kada će sve za što je radila – poštovanje, moć – nestati i prijeći u ruke njezine pokćerke, tinejdžerice. Njezin suprug, kralj, očito je odsutan, što upućuje na činjenicu da je ona jedina regentica. Njezina moć je kratkotrajna, kao i njezina ljepota. Stvarna tragedija njezine smrti jest ta da je svoje kraljevstvo ostavila bez vladara. Snjeguljica je nestala sa svojim princem, očito zanemarujući svoju dužnost.{slika}

Patuljci često pričaju o Kraljičinu poznavanju crne magije. Ona je izvanredna žena. Slasno krvoločna. Kostur u njezinu podrumu upućuje na to da je već ubijala. To nije žena s kojom se možete šaliti. Njezin je podrum prepun knjiga, enciklopedija, instrumenata i sprava. U nekome drugom svijetu bila bi znanstveni genije. Kao vještica, zapanjujuće brzo misli i zaista efektno glumi. Nije u stanju u potpunosti prikriti svoju zloću prema Snjeguljici, no ipak je genijalno prevari i natjera da pojede otrovanu jabuku. Štoviše, čak se sjeti provjeriti postoji li protuotrov za otrovnu jabuku, lukavo anticipirajući žanrovske konvencije. No kako je mogla predvidjeti da će patuljci javno izložiti Snjeguljičino beživotno tijelo poput nekakve atrakcije? Cijenite ogromnu količinu njezine moći. Način na koji je pretvorila strah u tekućinu. Njenu sposobnost upravljanja vjetrom i munjama. Tako moćna, dominantna žena. Sjajna prethodnica budućih zlica.

Zla maćeha – Lady Tremaine (Pepeljuga):

Još jedna od ranih zlica jest i zla pomajka čije se pravo ime rijetko kada upotrebljava (oslovljava je se s Lady Tremaine jedino na balu u trenutku predstavljanja njezinih kćeri). Hladne zelene oči i majstorski uređena sijeda kosa najprepoznatljivije su oznake ove žene s kojom nema šale. Posjeduje opasno brz, briljantan um i, s obzirom da je vlastitu mačku nazvala po samom vragu, smisao za humor. Pripovjedač u bajci nam otkriva da je ona, zajedno sa svojim kćerima, zajedljivo ljubomorna na Pepeljugu. Možemo li ih kriviti? Kćeri izgledaju kao prosječne djevojke. Ipak, princ i Vojvoda ponašaju se kao da su najružnije djevojke koje su ikada vidjeli. Princ zapravo prevrće očima na njihove radnje, što je potpuno nepristojan čin s obzirom da je sve što zna o njima to da su pozvane na bal. Vojvoda podrhtava od groze dok mu Anastasia pokušava iskazati pristojnu naklonost. Koji šupak. Spomenuta dvojica muškaraca su moćni zbog čega Lady Tremaine mora biti ambiciozna i iskoristiti svaku priliku kako bi omogućila kćerima uspon na društvenoj ljestvici. Naravno da je ljubomorna na pokćerku koja je u prednosti zbog svojega izgleda. U sceni kada kćeri rastrgaju Pepeljuginu haljinu (iako su zaista pretjerano reagirale!), Pepeljuga ipak nosi ukradeni nakit i odjeću. Zar mi ovaj film zaista pokušava reći da, nakon godina pranja njihova rublja, Pepeljuga ne može prepoznati odjeću vlastitih sestara te se nije zapitala odakle su pristigli materijali od kojih je sašivena haljina? Zaista? A što se Lucifera tiče, Disney, nećeš me uvjeriti da je mačka zla samo zato što lovi kućnog miša. Stvarno, kako se mačka usuđuje ponašati u skladu s vlastitom prirodom! Miševi su bučne štetočine, prijenosnici raznih bolesti, a njihovo pričanje i pjevanje u filmu nije me oduševilo. Ipak sam vječna obožavateljica mačaka.

Lady Tremaine je začuđujuće učinkovita zlica. Prvu od dvije Disneyjeve zlice kojoj je glas posudila Eleanor Audley (jedna od najboljih glumica koja je posudila glasu animiranim filmovima), uživala sam slušati ju kako inteligentno rješava pojedine probleme, te brzo reagira. Obožavam scenu u kojoj kaže svojim kćerima da se kontroliraju te potom i sama izgubi kontrolu nakon što je prekine Pepeljuga. Njezine oči prodiru kroz osobu; dok se uspinje stepenicama kako bi zaključala Pepeljugu u sobu, pratite njezine oči cijelo vrijeme. Upečatljiv je njezin zadovoljni zlokobni smiješak jer vjeruje da je pobijedila Gospođicu Savršenu. Također, uživam u određenom tonu sarkazma i prkosa skrivenom u lažnoj afektivnosti kada odraslu Pepeljugu naziva ‘Djetetom’. Ah, kad bi barem sve zle pomajke u brojnim adaptacijama Pepeljuge bile barem upola zabavne kao što je to Lady Tremaine.

Zlurada – Maleficent (Trnoružica):

Istrčat ću ovdje pred rudo i reći da je Zlurada zacijelo najpopularnija Disneyjeva zlica i vjerojatno jedan od Disneyjevih najpopularnijih likova uopće, točka. Kada sam zatražila nominacije za naj-Disneyjevog zlikovca, njezino ime se pojavilo češće nego ijedno drugo. Apsolutno obožavam radost kojom čini zlo. Njezin ikonički dizajn, koji kombinira rogove Chernaboga (Vrag u filmu Fantasia) s ljubičastim i zelenim uzorcima, utjelovljuje ultimativnu Disneyjevu zlicu. Njezina je neograničena moć nešto fascinantno. Može uzdrmati dvorac i pokrenuti olujne vjetrove i prije nego uđe u prostoriju. Kao i Lady Tremaine, također ima iskrivljen smisao za humor. Prokletstvo koje je bacila na Auroru nije iz ljubomore (nemojmo se pretvarati da joj je imalo stalo je li bila pozvana na krštenje ili nije) već zato što može. Čak zamrzava cvijet triju vila iz puke zabave. Nakon što sazna da su njezini idiotski sljedbenici proveli 16 godina tragajući za bebom, prasne u luđački smijeh koji skoro u potpunosti prikriva bijes koji kipti u njoj. Zapovjednica svih vrsta demona i zmajeva, ona može iskriviti samu stvarnost – njezin zaštitni znak, vatra, nije crvene, već otrovno zelene boje. Također, posjeduje nevjerojatnu poetičnost govora – i opet zasluga sjajne Eleanor Audley. “Postavim zamku za seljaka i gle! Uhvatim princa!” Mislim da nitko ne može zaboraviti njezinu besmrtnu, ikoničku, nevjerojatnu izreku: “Sad imaš posla SA MNOM, o prinče. I sa svim silama PAKLA!” Upotrijebila je riječ na ‘p’ u Disneyjevu filmu! I PROŠLA BEZ POSLJEDICA! Princu Filipu priča sarkastičnu bajku o tome kako ga planira držati zatvorenoga u tamnici 100 godina, a kada ostarjeli princ(ako uopće bude živ!)  konačno bude u mogućnosti probuditi Princezu, ona će biti mlada i lijepa, a on star i uvenuo. Priču završava sarkastičnom izjavom: “Prava ljubav pobjeđuje sve!” i potom prasne u smijeh. Svjesna je da živi u bajci. Toliko je moćna. I, kao što se navodi u Disneyjevom TV-programu o Disneyjevim Zlikovcima, da je borba u kojoj je sudjelovala bila pravedna, ona bi pobijedila. Vile su čarolijom uklonile sve moguće prepreke s puta princu Philipu. Jedina stvar koju je učinio potpuno sam jest krčenje trnovita puta do Trnoružice, što u usporedbi sa stijenama i uzavrelim terenom i nije predstavljalo stvarnu prijetnju. Ne, u završetku Uspavane Ljepotice kakav priželjkujem, Zlurada proguta princa i vile, i nakon toga krene na zasluženi počinak, koji joj je nedostajao 16 godina.{slika}

Zlica od Opaka – Cruella De Vil (101 dalmatinac):

Danas možda postoji širok raspon zlih žena, no Zlicina vrsta zla naročito je – pa, opaka! Kao prvo, ona se domogne ogromnog broja štenaca dalmatinera, pa tada, samo da bi se osvetila staroj prijateljici (a i kako bi došla do broja 99), otme još 15 štenaca. I naravno, što želi učiniti s njima? Napraviti točkaste kapute od pseće kože! Poprilično je jasno da je poremećena, te da je već radila ovakve stvari, što se da zaključiti po Anitinu komentaru o Zlicinu “novome” kaputu kao i načinu na koji se Zlica obraća svojim pomoćnicima Jasperu i Horaceu. No zaista, možemo li je kriviti što je pomalo skrenula s uma? Njezini roditelji su je doslovno nazvali Zlica od Opaka (Cruella De Vil). Kao da su očekivali da će postati zla. Uz to, njezina frizura koja podsjeća na tvora i njezine šiljaste jagodice nimalo ne pridonose  njezinu izgledu. Kao što i sama kaže, njezina istinska i jedina ljubav jest krzno – jedino joj krzno daje samopouzdanje.

Naprosto se morate diviti njezinom autu. I žaliti za njim kada ga potpuno uništi. Mogu samo odmahivati glavom na pola stoljeća staru šalu na račun ‘lude žene za volanom’, no s druge strane – žena jest pokušala prevrnuti kamion! Tako nešto iziskuje destruktivnu genijalnost. Također, donekle suosjećam s njezinim prezirom prema Rogeru. On doista izgleda glupo s lulom u ustima. Osim toga, divim se njezinom fantastično osvetoljubivom karakteru. Nudeći prijedloge za nasilno ubijanje štenaca ona pokazuje da nema nikakvih granica, čak baca bocu vina u vatru, jedva pridajući pozornost kada ista eksplodira. Još jedna osobina koja pridonosi njezinoj karakterizaciji zlikovca jest njezina sklonost da ljude naziva idiotima. To joj je omiljena uvreda. Osim toga, obožava nazivati ljude budalama i imbecilima. Prava britanska dama. A što je s pjesmom koju je Roger napisao o njoj? Ti su stihovi zasigurno klevetnički, no on ipak ne snosi nikakve posljedice. Ni jedno ljudsko biće zapravo ne zna da je Zlica ta koja je ukrala štence, tako da ne postoji ništa što bi potvrđivalo riječi Rogerove pjesme. Jadna Zlica. Osim što je ostala bez savršenoga auta, još mora na radiju slušati uvrede na vlastiti račun.

Ursula (Mala sirena):

Ah, Ursula. Svijet je ljepše mjesto otkad si ti tu. Fantastična zlica, s izgledom punašne hobotnice i odgovarajućeg dobokog glasa. Uz Eleanor Audley, naprosto obožavam slušati glas Pat Carroll. Žena je u svojim 80-ima, no ipak u svakom trenutku uspješno Ursuli posuđuje glas. Možda i jest zlica, no kao punašnijoj ženi, meni je Ursula iznimno bitan lik. Ona je punašna, no to joj ne smeta. Voli sebe i predstavlja morsko biće puno pouzdanja. Iako se transformira u vitku ženu kako bi postala Vanessa, čini mi se da se ipak radi o tome da ‘pokušava izgledati kao Ariel’, a ne da ‘pokušava biti vitka kako bi privukla muškarce’. Ma dajte. Kao da Ursuli nije jasno da je seksi na sebi svojstven način. “GOVOOOR TIIIJEEELAAA, HAH!” Također, volim njezine ljubimce, Flotsama i Jetsama, grozne sluzave jegulje, no Ursula bez obzira na to nježno voli svoje ‘male vražićke’.

Ursula je, također, iznimno spretna. Pogledajte samo kako je izmanipulirala Ariel u svim segmentima. Trenutno ću zaplet Broadwayskog mjuzikla Mala sirena u kojem su Ursula i Triton blizanci protumačiti nekanonskim, no Ursulin plan osvete prošao je gotovo savršeno. Kada dobije Tritonov čarobni trozubaci zavlada čitavim oceanom, manifestacija njezine surove neobuzdane moći može se natjecati sa Zluradinom transformacijom u zmaja. Ona ne koristi samo Tritonovu moć, već ju kombinira sa svojom. I da, kakav je samo dražesni govornik. Ona je kraljica nagodbi s vragom. Posebno me oduševljava njezina oslobađajuće dramatična ironija u trenutku kada pokušava uvjeriti Ariel da muškarcima nije bitno što žene imaju za reći. Također, volim je gledati dok priprema napitke u svojemu kotlu:te boje,te eksplozije i tragovi dima. Ona je strašna žena i apsolutno nevjerojatna zlica.{slika}

Yzma (Careva nova ćud):

Animirani film Careva nova ćud izašao je u onom čudnom periodu kada sam bila ‘prestara’ za Disneyjeve filmove, (Hah!) pa je ovo moje prvo gledanje tog filma.Vau, da sam ga barem ranije pogledala!Yzma predstavlja zaokret od svih ostalih zlica – ne samo da nije dobra u svom tom zlu, ona je urnebesna. I zaista, to je ona vrsta zla koja želi ubiti vladara, no on to i zaslužuje. Yzma vjerojatno ne bi bila ništa bolja vladarica nego li je Kuzco, no barem bi njezina upotreba riječi ‘seljak’ kao pogrdne ostala zapamćena. Njezin izgled bizarna je kombinacija Zlurade, Ursule i… Zirconie iz Mjesečeve ratnice. Ozbiljno,ako niste fan Mjesečeve ratnice, proguglajte Yzmine slike. Nevjerojatna sličnost. Ona je stara i mršava poput stalka, s trepavicama u obliku paukovih nogu, a odjevena poput plesačice iz Las Vegasa. Yzma mi je vrlo brzo postala jedna od najdražih Disneyjevih zlica. Verzija Batmana s Adamom Westom uvijek mi je bila favorit, zbog čega mi je Eartha Kitt (s ulogom Žene mačke u spomenutoj verziji Batmana)koja posuđuje glas Yzmi, užasno nedostajala.

Yzma ima neke sličnosti s kraljicom Grimhildom, primjerice, ima svoj ‘tajni’ laboratorij. No ovaj put, doista se radi o laboratoriju! Ona nosi kutu i zaštitne naočale, svu opremu! Pogledaj ti to. Znanstvenica. Bog zna zašto su joj uža specijalnost napici za životinjske preobrazbe, no kako god. Posjeduje tako mnogo malih smiješnih posebnosti koje je čine trodimenzionalnim likom: snažna odbojnost prema umacima, pristanak da pojede desert i popije kavu prije nego li se riješi onesviještenoga Kuzcoa, neobjašnjiva odluka da polugom otvori podna vrata jarka preplavljenog krokodilima (što čak ni sama ne razumije). Njezina uvreda koja konačno ponuka njezina pomoćnika Kronka da se okrene protiv nje – nikada nije voljela njegove okruglice od špinata! – pa, draga, suosjećam. Ni ja ne volim špinat. I iskreno, navijala sam za nju cijelo vrijeme. Kvragu i Kuzco.

Majka Gothel (Vrlo zapetljana priča):

Majka Gothel relativno je mlada zlica s obzirom da je animirani film Vrlo zapetljana priča izašao 2010. godine, no svakako je obilježila ovaj film. Njezina glavna osobina jest krajnji strah od starenja i umiranja što je, budimo realni, potpuno razuman strah. Ono što nije odviše razumljivo jest njezino prisvajanje sunčevoga cvijeta kako bi samo ona imala koristi od njegovih darova. No, ona je posebna zlica. Osim kraljice Grimhilde majka Gothel vjerojatno je jedna od najatraktivnijih zlica koje je kreirao Disney. Njezina valovita crna kosa iznimno je upečatljiva, kao i njezina tamnocrvena haljina i velike sive oči. Za sebe u šali kaže da je mlada ljepotica,a donekle je u pravu. Mogu razumjeti želju da ostane zauvijek mlada. I zaista, trudi se ne biti potpuno zla. Zar je njezina greška što je rezanjem Zlatokosina pramena oduzela njezinoj kosi magična svojstva?

Sljedeća upečatljiva karakterna osobina jest njezina majčinska brižnost. Ona je naprosto školski primjer mentalno/emocionalno nasilnog roditelja. Prvotno daje komplimente, potom oštro kritizira. Odgaja Zlatokosu kako bi se bojala vanjskoga svijeta. Gothel inzistira na tome da je Zlatokosa blesava, nespretna i bespomoćna; jedino ona je može zaštititi od raznoraznih opasnosti. Zlatokosine želje sluša nevoljko – to je možda razlog zbog kojega se želi uvjeriti da je Zlatokosa još uvijek voljna pjevati joj. Promišljenom suptilnošću, kada Zlatokosoj kaže “Volim te najviše”, ljubi zapravo njezinu kosu. Zanimljiva stvar kod majke Gothel jest da ona očito pokušava pronaći ravnotežu između dobre i loše majke, no u tome ne uspijeva jer je potpuno sebična osoba. Kada otmica Zlatokose izađe na vidjelo, Gothel se naglo mijenja i odlučuje da je ipak ‘negativka’. Njezin strah od smrti je toliki da je spremna kontrolirati Zlatokosu praktički zauvijek. Ne bi se libila ni ubiti je, ako je potrebno. Kada je odrezala svu Zlatokosinu kosu i kada je cvjetna čarolija uvenula, njezino nevjerojatno ubrzano starenje je uznemirujuće. Čak i, u klasičnoj maniri Disneyjevih zlikovaca, padne u smrt… Ona se pretvara u prah prije nego padne na tlo. Kvragu! Koliko je uopće imala godina?

Definicija snažnog ženskog karaktera razlikuje se od osobe do osobe, no ja ga definiram ovako: 1. ima realne obline, 2. upravlja vlastitom sudbinom, 3. djeluje snažno i neovisno o muškim likovima i 4. njezina priča je neodoljiva. Poprilično široka definicija, čini mi se, no pazite ovo. Svaka od ovdje navedenih zlica zadovoljava uvjete. Snažan ženski lik ne mora biti protagonist. Ponekad je jednako zabavno navijati za zlikovca, kao i nadati se junaku. A Studiju Disney ipak treba priznati da kreiraju apsolutno zadivljujuće zlice. Ovdje prikazane dame kombinacija su mojih osobnih favorita i onih za koje su glasali/e moji čitateljice i čitatelji. Na kraju,moram priznati da već dugo nisam tako uživala kao pišući ovaj tekst. Živjele zlice!

 

Prevela i prilagodila  Marina Tkalčić