Članci s tagom: eu

 • Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Dok prisilni brakovi ostaju sporno pitanje u njihovoj domovini, jedno njemačko izvješće pokazuje da su useljenici iz Turske, Srbije i s Kosova donijeli tu praksu i u Njemačku, dovodeći u pitanje integraciju useljeničkih zajednica. Zabrinjavajuće jest to što mnogi prisilno sklopljeni brakovi uključuju mlade useljenike iz jugoistočne Europe.

 • Borba protiv nasilja ne može čekati neka bolja vremena

  Borba protiv nasilja ne može čekati neka bolja vremena

  Nasilje nad ženama – iako rijetko raspravljano, odnosno, rješavano –najrašireniji je oblik kršenja ljudskih prava u Europskoj uniji, a u vremenima recesije, poput današnje, situacija postaje sve lošija. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Europski ženski lobi (EWL) još je jednom pozvao na hitne aktivnosti Europske Unije kako bi se osigurala temeljna prava njenih građana i građanki.

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • Europski parlament osudio svakodnevno nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta

  Europski parlament osudio svakodnevno nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta

  Europski parlament je pozvao na ukidanje diskriminacije i nasilja koje svakodnevno trpe lezbijske, gay, biseksualne i transrodne osobe, u Europi i izvan nje, i istaknuo da se poremećaji rodnog identiteta ne smiju liječiti kao psihijatrijska stanja. U rezoluciji koju je usvojio s nadmoćnom većinom zastupnika Parlament traži potpunu podršku pravima lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih osoba unutar EU i sistemsku obranu tih prava u njenim vanjskim odnosima.

 • Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Svakom građaninu RH dobro će doći informacija da u slučaju administrativne nepravilnosti, nepravednosti, diskriminacije, zloupotrebe vlasti, šutnje administracije, uskraćivanja informacija ili nepotrebnog odgađanja od tijela Europske unije, i Hrvatskoj, kao budućoj članici EU-a na raspolaganju stoji Europski pučki pravobranitelj.

 • Niti bolje, niti lošije

  Niti bolje, niti lošije

  Svaka tri mjeseca ažurira se baza podataka Europske komisije o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja. Najnoviji izvještaj koji se može vidjeti na web stranicama Europske unije pokazuje podatke prikupljene tijekom veljače ove godine. Razloga za optimizam nema. No za utjehu, nema niti promjena na gore. Samo vječni status quo.

 • Hoće li Mađarska zabraniti pobačaje?

  Hoće li Mađarska zabraniti pobačaje?

  Mađarska je vlada sredstvima koje je dobila iz Progress programa EU ( Program Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost za čija sredstva mogu (...)

 • Nova sobarica, stara priča

  Nova sobarica, stara priča

  Francuskinje marširaju! Novi val ženskog samoosvještavanja krenuo je lani u Italiji kao posljedica Berlusconijevih skandala, a nastavio se u Francuskoj prošlog mjeseca (...)

 • UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  Izrečena presuda Istkibalu Yetkinu 12. svibnja na kaznu doživotnog zatvora (najveću moguću kaznu prema turskom zakonu) dala je nadu turskim atkivisticama za ženska (...)

 • Dobrovoljne kvote za žene ne funkcioniraju

  Dobrovoljne kvote za žene ne funkcioniraju

  Dobrovoljne kvote čiji je cilj povećanje broja žena u upravnim odborima kompanija izlistanih na burzi, kakve je predložila Europska komisija, ne funkcioniraju, a umjesto njih potrebne su obvezujuće kvote, rekla je jedna norveška dužnosnica na temelju iskustva njezine zemlje na tom području, pišu u četvrtak europski mediji.

Iz drugih medija