Članci s tagom: eu

 • Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  "Smatramo da Republika Hrvatska u ovom trenutku još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23, s obzirom na njegovu bit – osiguranje odgovarajuće razine vladavine prava putem djelotvornog pravosudnog sustava i mehanizama zaštite ljudskih prava. Naime, zatvaranje Poglavlja 23 pretpostavljalo bi da su pozitivne promjene u vladavini prava nepovratne, što još uvijek nije slučaj." poručilo je 14 organizacija na konferenciji za medije koja se održala 21. veljače na Markovom trgu.

 • EU: Razlika u plaćama žena i muškaraca 18%

  EU: Razlika u plaćama žena i muškaraca 18%

  Odbor Europskog parlamenta za ženska prava i ravnopravnost spolova zauzeo se za više žena na vodećim položajima, smanjivanje razlika u plaćama između muškaraca i žena i donošenje mjera koje bi pomogle da žene budu manje izložene riziku od siromaštva, stoji na internetskoj stranici EP-a.
  Odbor je prošli tjedan usvojio dvije rezolucije - jednu o izazovima na polju ravnopravnosti spolova a drugu o smanjivanju siromaštva žena u EU-u.

 • Nezaposlene će se žene obrazovati za dadilje

  Nezaposlene će se žene obrazovati za dadilje

  Šezdeset nezaposlenih žena starijih od 40 godina s područja Zagrebačke županije moći će se besplatno osposobiti za posao dadilje, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zagrebačkoj županiji gdje je predstavljen projekt Europske unije "Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije". Vrijednost projekta je 941.457 tisuća kuna (127.224 eura).

 • Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena

  Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena

  Prošlog je tjedna u Čakovcu predstavljen projekt  "Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena". Projekt provode Međimurska županija, Udruga Zora, Zavod za zapošljavanje područni ured Čakovec i Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća Čakovec uz potporu EU.

 • Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska unija je prošle godine u prosincu i službeno potvrdila Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, i tako postala prva međuvladina grupa koja je dala potpis nekom sporazumu o ljudskim pravima. Ovaj korak predstavlja veliki pomak prema jačanju ljudskih prava za sve Europljane/ke i stavlja invaliditet među najvažnije ljudskopravaške teme.

 • Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) pozvala je Mađarsku koja 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, da na čelu EU-a osiguran daljnji napredak u usvajanju zakonskih prijedloga koji se tiču ravnopravnosti spolova, sa ciljem pune integracije ženskih prava i rodne ravnopravnosti u europskim socijalnim i ekonomskim politikama.

 • Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske u slučaju žene koja boluje od raka i koja nije bila u mogućnosti prekinuti trudnoću u Irskoj. Ona se bojala da trudnoća može potaknuti ponovnu pojavu karcionma koji je u tom trenutku bio u remisiji. Bila je prisiljena putovati u Britaniju gdje su zakoni vezani uz abortus liberalniji, kako bi prekinula trudnoću.

 • Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

  Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

  Ministar rada i tvorac reforme Erik Woerth odbacio je kritike prema kojima se prijedlogom novog zakona diskriminiraju žene jer ih se prisiljava da rade dulje od muškaraca kako bi ostvarile potreban staž. "Problem nije duljina plaćanja, već su, kada je o ženama riječ problem same plaće: naime njihova primanja manja su od plaća muškaraca koji rade isti posao", kazao je Woerth za radio Europe 1.

 • Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Prvotno razočarenje zagovornica/ka ženskih prava nedostatkom konkretnog ishoda Europske konferencije visoke razine koja se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održala u Bruxellesu, dovelo je i do opravdane sumnje u spremnost Europske komisije da izvrši svoju obvezu izrade jasne Strategije za rješavanje široko raširenog, rodno utemeljenog nasilja.

 • U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  Većina zamalja članica Europske unije u ponedjeljak je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu. Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću.

Stup srama

Iz drugih medija