Članci s tagom: eu

 • Europski političari/ke poručuju "It Gets Better!"

  Europski političari/ke poručuju

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije , preko 50 europskih političara/ki i članova/ica raznih institucija EU snimili su spot u kojemu, po (...)

 • Predstavljen projekt 'Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe'

  Predstavljen projekt 'Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe'

  Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova jučer je predstavljen projekt Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe . Projekt financira Europska unija (...)

 • Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Agencija za temeljna prava Europske unije provodi najveće istraživanje o LGBT identitetima na teritoriju Europske Unije uključujući i Republiku Hrvatsku. Istraživanje se provodi isključivo putem interneta kroz online upitnik. Europsko LGBTIQ istraživanje prikuplja iskustva lezbijki, gej, biseksualnih ili transrodnih osoba starijih od 18 godina  koji žive u Europskoj uniji ili Hrvatskoj. Istraživanje provodi Agencija Europske unije za temeljna prava. Potpuno je anonimno i dostupno je na internetu do kraja lipnja 2012 http://lgbtsurvey.eu/. Upitnik se može popuniti na hrvatskom  ili drugim europskim jezicima.

 • Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

  Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

  Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru popis aktualnih saborskih zastupnika koji će do punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači. No, iako sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova hrvatsko izaslanstvo treba činiti najmanje 40% žena, to se nije dogodilo. Udio žena je 33% pri čemu su sve promatračice, njih 4, iz redova SDP-a, koji pak šalje samo jednog muškarca i to Tonina Piculu. HDZ među svoja tri promatrača nema niti jednu ženu.

 • Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Oni ga zovu "Saba program" , po njemačkom nazivu za legendarnu kraljicu Sheba, koja je putovala iz svoje domovine tražiti znanje od kralja Salomona i testirati ga (...)

 • Zašto je lakše prepoznati rasizam nego seksizam?

  Zašto je lakše prepoznati rasizam nego seksizam?

  To je rasizam – presudilo je na kraju javno mnijenje. Pokušaj propagandne mašinerije EU da iskoristi bruce-leeovsku estetiku, istodobno se tarantinovski (...)

 • Raste socijalna nejednakost u EU

  Raste socijalna nejednakost u EU

  Rezultati nove, sveobuhvatne studije objavljenje 5. ožujka potvrđuju rastuće oblike socijalne nejednakosti u svim državama članicama Europske unije. Ovaj zabrinjavajući trend posljedica je dugoročnih političkih izbora za tržišni liberalizam – prestanak uplitanja države u gospodarstvo, te prioritizacije surovih programa štednje koji se provode od 2008. godine kao rezultat financijske i fiskalne krize. Izvješće su objavili Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC).

 • Sukob civilizacija

  Sukob civilizacija

  Nevjerojatno je da je neki reklamaški mag odobrio ideju u kojoj se ideju širenja Europske unije mladima, dakle građanima EU u dobi između 16 i 24 godine, pokušava (...)

 • POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju.

 • Članice Europskog parlamenta izvode Vaginine monologe

  Članice Europskog parlamenta izvode Vaginine monologe

  Devetero zastupnica Europskog  parlamenta sudjelovalo je u vrlo posebnoj i jedinstvenoj izvedbi Vagininih monologa kako bi se podigla svijest javnosti i EU glavešina o važnosti  borbe protiv  nasilja nad ženama i djevojkama u Europi i svijetu. "Jako sam dirnuta i ponosna što sam se pridružila članicama Europskog parlamenta koje stoje uz bok ženama diljem Europe i svijeta i stavljaju na kocku svoje vizije, glasove, srca i vagine ne bi li se spriječilo nasilje na ženama i djevojkama" , kaže Eve Ensler.

Iz drugih medija