Članci s tagom: eu

 • Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena

  Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena

  Prošlog je tjedna u Čakovcu predstavljen projekt  "Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena". Projekt provode Međimurska županija, Udruga Zora, Zavod za zapošljavanje područni ured Čakovec i Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća Čakovec uz potporu EU.

 • Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska unija je prošle godine u prosincu i službeno potvrdila Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, i tako postala prva međuvladina grupa koja je dala potpis nekom sporazumu o ljudskim pravima. Ovaj korak predstavlja veliki pomak prema jačanju ljudskih prava za sve Europljane/ke i stavlja invaliditet među najvažnije ljudskopravaške teme.

 • Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) pozvala je Mađarsku koja 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, da na čelu EU-a osiguran daljnji napredak u usvajanju zakonskih prijedloga koji se tiču ravnopravnosti spolova, sa ciljem pune integracije ženskih prava i rodne ravnopravnosti u europskim socijalnim i ekonomskim politikama.

 • Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske u slučaju žene koja boluje od raka i koja nije bila u mogućnosti prekinuti trudnoću u Irskoj. Ona se bojala da trudnoća može potaknuti ponovnu pojavu karcionma koji je u tom trenutku bio u remisiji. Bila je prisiljena putovati u Britaniju gdje su zakoni vezani uz abortus liberalniji, kako bi prekinula trudnoću.

 • Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

  Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

  Ministar rada i tvorac reforme Erik Woerth odbacio je kritike prema kojima se prijedlogom novog zakona diskriminiraju žene jer ih se prisiljava da rade dulje od muškaraca kako bi ostvarile potreban staž. "Problem nije duljina plaćanja, već su, kada je o ženama riječ problem same plaće: naime njihova primanja manja su od plaća muškaraca koji rade isti posao", kazao je Woerth za radio Europe 1.

 • Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Prvotno razočarenje zagovornica/ka ženskih prava nedostatkom konkretnog ishoda Europske konferencije visoke razine koja se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održala u Bruxellesu, dovelo je i do opravdane sumnje u spremnost Europske komisije da izvrši svoju obvezu izrade jasne Strategije za rješavanje široko raširenog, rodno utemeljenog nasilja.

 • U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  Većina zamalja članica Europske unije u ponedjeljak je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu. Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću.

 • Zemlje članice EU nejednako postupaju prema LGBT osobama

  Zemlje članice EU nejednako postupaju prema LGBT osobama

  Europska agencija za temeljna prava (FRA) izradila je iscrpan izvještaj o položaju LGBT osoba u Europskoj uniji, pod nazivom 'Homofobija, transfobija i diskriminacija zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta'. U njemu se zaključuje da se u nekim članicama EU položaj LGBT osoba popravlja, zahvaljujući zakonima i društvenoj praksi, dok se u drugima prava LGBT osoba zanemaruju i ograničavaju.

 • "EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena"

  Europska komisija organizirala je konferenciju o nasilju protiv žena u Bruxellesu, 25. i 26. studenog 2010. u suradnji sa belgijskim predsjedništvom Vijeća Europe. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovale Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Željka Ivandić Blažina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Nataša Bijelić, predstavnica CESI.

 • Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  U hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavljen je projekt "Žene na tržištu rada" koji se provodi u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije. Na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena. Među tih 18 su i projekti udruga - CESI, Zagreb, Ženska grupa Karlovac "Korak"; Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja"; udruga "DEŠA" Dubrovnik i Domine, Split.

Stup srama

Iz drugih medija