U fokusu

Istraživanje agencije Promocija plus

Jadranka Kosor najpopularnija politička osoba mjeseca

Prema ocjeni građana u provedenom CRO-Demoskopu najpopularnija politička osoba ovog je mjeseca Jadranka Kosor koja je nakon više od dvije godine s vrha ljestvice popularnosti izgurala još uvijek aktualnog predsjednika Mesića. Druga najpopularnija političarka u zemlji je Vesna Pusić koja je četvrta na ljestvici popularnosti.

 

Jadranka Kosor najpopularnija politička osoba mjeseca

NAJPOPULARNIJA politička osoba ovog je mjeseca Jadranka Kosor, ispred aktualnog predsjednika Stjepana Mesića i predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića, a Vlada ima dosad najveću podršku građana od posljednjih parlamentarnih izbora. Najomraženiji je, pak, odbjegli premijer Ivo Sanader. Pokazalo je to redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO-Demoskop agencije Promocija plus, provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika CATI metodom (telefonski) tijekom 4. i 5. siječnja.

Nakon dvije godine Kosor izgurala Mesića s trona

Popularnosti Jadranke Kosor doprinijeli su njezina odlučnost u rješavanju afera u zemlji, ali i način razrješenja pokušaja puča u stranci. Tako je premijerka najpozitivnija politička osoba u zemlji za 21,5 posto ispitanika i nakon više od dvije godine je s vrha najpozitivnijih političara potisnula predsjednika Stjepana Mesića (19,7 posto).

Na trećem je mjestu predsjednički kandidat Ivo Josipović (7,8 posto), a slijede ga Vesna Pusić (5,9 posto), Zoran Milanović (5,7 posto) i predsjednički kandidat Milan Bandić (5 posto).

Kosor i po pitanju podrške Vladi prešišala Sanadera

Rad koalicijske Vlada zabilježio je najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 3,38, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine. U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 55,2 posto ispitanika (prema 39,5 posto prije mjesec dana), dok je ne podržava 30,7 posto ispitanika (prije mjesec dana 39,3 posto), uz 14 posto neodlučnih.

SDP-u popularnost raste, HDZ stagnira

Previranja u HDZ-u nakon odlaska Ive Sanadera, a posebice u posljednjih nekoliko dana, kao i afere koje se već mjesecima p(r)ovlače hrvatskom političkom pozornicom rezultirali su povećanjem popularnosti SDP-a u posljednjih sedam mjeseci (od 28 posto u lipnju do 33 posto u posljednjem mjerenju). Jadranka Kosor stabilizirala je podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto. HNS je zadržao poziciju treće političke stranke u zemlji (6,2 posto), a HSS je četvrti (4,7 posto).

Za EU i dalje manje od 50 posto Hrvata

Najvažnija tema, odnosno dominantni događaj koji je obilježio posljednjih mjesec dana u našoj zemlji bile su afere koje potresaju hrvatska državna poduzeća i Hrvatsku poštansku banku i to prema izboru 30 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem. Slučaj “Sanader”, najava povratka i brisanje iz članstva, najvažniji su događaj za 28,9 posto ispitanika, dok je gospodarska kriza najvažnija tema za 18 posto ispitanika. Predsjednički izbori i kampanja izbor su za temu mjeseca za 16,2 posto ispitanika.

Za ulazak Hrvatske u EU je i dalje manje od 50 posto Hrvata – 48,9 posto prema 49,1 posto iz prethodnog mjeseca. Protiv članstva u EU izjasnilo se 39,9 posto ispitanika (prema prošlomjesečnih 39,1 posto), uz 11,2 posto neodlučnih.