U fokusu

Održani okrugli stolovi u Splitu u organizaciji udruge Domine

Žene na tržištu rada i Žensko poduzetništvo

Prema podacima Podružne službe HZZ Split, stanje na tržištu rada u Splitsko-dalmatinskoj županiji posijednjih nekoliko mjeseci dostiže alarmantne brojke, koje istovremeno potvrđuju i bazičnu diskriminaciju žena. O položaju žena na tržištu rada i situaciji u ženskom poduzetništvu raspravljali/e su sudionici/e dvaju okruglih stolova održanih u sklopu manifestacije “Dani žena u Zlatnim vratima”.

Žene na tržištu rada i Žensko poduzetništvo

O položaju žena na tržištu rada i situaciji u ženskom poduzetništvu raspravljali/e su sudionici/e dvaju okruglih stolova održanih 08. i 15. ožujka u okviru Multimedijske manifestacije “Dani žena u Zlatnim vratima”.

Prema podacima Podružne službe HZZ Split, stanje na tržištu rada u Splitsko-dalmatinskoj županiji posijednjih nekoliko mjeseci dostiže alarmantne brojke (Renato Jerončić, HZZ), koje istovremeno potvrđuju i bazičnu diskriminaciju žena (Mirjana Kučer, Domine). Situacija u ženskom poduzetništvu također svjedoči u prilog teške lokalne i globalne ekonomske krize, a također i nezadovoljavajućeg i neuravnoteženog položaja žena poduzetnica (Dragica Jerkov, Krug). Pored potrebe za primjenom načela ravnopravnosti spolova, uključivanja poltičkih struktura u stvaranje uvjeta za provođenje politike jednakih mogućnosti (Ivanka Luetić Boban, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije; Sandra Mitrović Nikšić, Forum žena SDP-a, Omiš), nužno je zajedničko djelovanje svih dionika – poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva – na iznalaženju novih načina za zapošljavanje i brži ulazak i ostanak žena na tržištu rada (Vesna Ivić – Šimetin, HUP). Nevladine organizacije i udruge civilnog društva, komunikacija, umrežavanje, suradnja i usklađivanje aktivnosti s ciljem osnaživanja žena, osvještavanje, te uključivanje i edukacija svih dionika, neizostavni su i učinkoviti čimbenici u razvoju civilnog društva, pa tako i na tržištu rada (Ivanka Buzov, Domine).

Međusobna razmjena znanja i iskustava, kao i podrška na lokalnoj i globalnoj razini, naročito u postojećim ekonomsko-političkim i socijalnim okolnostima, nužni su za učinkovitije osmišljavanje i primjenu novih modela na tržištu rada, kao što su npr. samozapošljavanje i samofinanciranje, te socijalno poduzetništvo koje promovira ženske feminine principe globalnog (samo)održivog razvoja.