U fokusu

Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavljen je projekt “Žene na tržištu rada” koji se provodi u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije. Na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena. Među tih 18 su i projekti udruga – CESI, Zagreb, Ženska grupa Karlovac “Korak”; Udruženje za mir i ljudska prava “Baranja”; udruga “DEŠA” Dubrovnik i Domine, Split.

Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavljen je projekt “Žene na tržištu rada” koji se provodi u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije kroz IV. komponentu Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Na svečanom predstavljanju Projekta bili su Jadranka Kosor, predsjednica Vlade Republike Hrvatske i Paul Vandoren, šef Delegacije EU u Republici Hrvatskoj i ministar Đuro Popijač te čelnici Operativne strukture, župani, gradonačelnici i svi korisnici bespovratnih sredstava.

Premijerka Kosor pohvalila je projekte koji pomažu teško zapošljive kategorije stanovništva, kao što su žene iznad 45 godina starosti i žene žrtve nasilja.

S obzirom da će se 25. studenog obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, premijerka Kosor je upozorila na problem ekonomskog nasilja i ekonomske ovisnosti žena, istaknuvši kako je to “kamen oko vrata” koji mnoge žene drži u okružju nasilja po 20-tak i više godina.
-Zahvaljujem svima Vama koji ste sudjelovali u projektu te ću i dalje biti uz vas kad je riječ o ženama na tržištu rada. Od srca zahvaljujem Europskoj komisiji, odnosno gospodinu Vandorenu, a sve ono što ćemo činiti i činimo kroz ove projekte i kroz jačanje ljudskih potencijala, činimo prije svega zbog građanki i građana Republike Hrvatske, rekla je na kraju govora Kosor.

Paul Vandoren, šef delegacije EU u Republici Hrvatskoj, u svom govoru podsjetio je na na podatke iz kolovoza 2010.godine po kojima je prosječna stopa nezaposlenosti žena u zemljama EU iznosila 9,6 posto, dok je u Hrvatskoj bila 12,8 posto, dakle za trećinu veća nego u EU.

Za većinu Europljana smanjivanje nezaposlenosti je prioritet, a brojnost žena na hrvatskom tržištu rada pokazuje da je to problem kojem se treba posvetiti posebna pozornost, istaknuo je Vandoren.

Vandoren je naglasio da su europski socijalni fondovi za pomoć ljudskim resursima namijenjeni upravo konkretnim projektima poput “Žena na tržištu rada”, a sredstva iz tih fondova Hrvatska će moći potpuno koristiti kada uđe u EU.

-Veselimo se svi pozitivnim rezultatima ovog Projekta i želimo da svojim radom pokažete spremnost, ne samo administrativnu, nego i pridonesete lokalnom i regionalnom razvoju kroz ovaj Projekt, na kraju je dodao Vandoren.

-Želim naglasiti kako se trenutkom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji otvaraju mogućnosti sudjelovanja u strukturnim fondovima i kohezijskom fondu, a u području razvoja ljudskih potencijala to konkretno znači mnogostruko veće financijske alokacije unutar Europskog socijalnog fonda, koje iznose preko 350 milijuna eura. Upravo ovdje leži najveća važnost Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala i ostalih komponenata Instrumenta pretpristupne pomoći. Priprema i jačanje kapaciteta institucija Republike Hrvatske za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskog fonda Europske unije, rekla je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Inače, na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena na nacionalnoj i regionalnoj razini promocijom rodno osviještenih i ciljanih mjera aktivne politike zapošljavanja. Među tih 18 su i projekti udruga – CESI, Zagreb, Ženska grupa Karlovac “Korak”; Udruženje za mir i ljudska prava “Baranja”; udruga “DEŠA” Dubrovnik i Domine, Split.

Naime, pristup tržištu i svijetu rada posebno je otežan posebnim skupinama žena kao što su starije žene, Romkinje, dugotrajno nezaposlene žene, žene iz regija pogođenih visokom stopom nezaposlenosti te neaktivne žene. Dugotrajna nezaposlenost i ekonomska neaktivnost vode siromaštvu i socijalnom isključivanju.

Iz tog je razloga Hrvatski zavod za zapošljavanje pod upravljanjem Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi razvio projekt “Žene na tržištu rada”. Cilj projekta je povećati zaposlenost žena u nepovoljnom položaju i pružiti im pomoć pri ulasku na tržište rada. Ovo će se postići razvojem i promocijom rodno osviještenih i ciljanih mjera aktivne politike zapošljavanja na nacionalnoj i regionalnoj razini.