U fokusu

Aromaterapijom do reproduktivnog zdravlja

Aromaterapijom do reproduktivnog zdravlja

Aromaterapija je, rekao bih, kao stvorena za žene. Postoji tolliko tegoba s kojima se žene na svakodnevnoj bazi susreću a koje se uspješno i lako mogu tretirati eteričnim uljima i hidrolatima.

Dokazano, aromaterapijom možete izliječiti sva stresna stanja organizma, glavobolju i migrenu, napetost i bol u mišićima, problem s nesanicom, bolne menstruacije, nepoželjne pojave menopauze, kao i neke od najčešćih spolono prenosivih bolesti – HPV i gljivične infekcije.

Za humani papiloma virus danas se vjeruje da je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa oba spola. Ovisno o tipu on uzrokuje nastanak dobroćudnih i zloćudnih promjena na koži i sluznici.

Kod humanog papiloma virusa, ali i gljivičnih infekcija, te tegoba koje pogađaju vaginu, rodnicu i grlić maternice posebnu aromaterapija nudi pomoć kroz  vagitorije koji aplikacijom otpuštaju ljekovite sastojke eteričnih ulja u krv te na taj način djeluju iscjeljujuće.

Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput oksida, monoterpenskih alkohola i fenola sinergijski djeluju protiv mnogih vrsta DNA i RNA virusa, herpes simplex virusa i humanog papiloma virusa. Zabilježeno je i djelovanje eteričnih ulja na patogene bakterije i gljivice koje zbog neliječenja virusne infekcije mogu izazvati nove i ozbiljnije tegobe. Nema velike tajne! Postoje eterična ulja, za većinu gotovo nepoznata, koja su svoje ljekovito djelovanje pokazala još desetljećima prije nego što je HPV zasjeo na većinu naslovnica modernih magazina.

Ključno eterično ulje u djelovanju na HPV virus je eukaliptus polibrakteja (Eucalyptus polybractea kt. kripton) koje sadrži visok postotak monoterpena, monoterpenskih aldehida i ketona koji pokazuju zadivljujuće djelovanje na sve virusne infekcije urogenitalnog trakta. Eterično ulje niaulija (Melaleuca quinquenervia kt. 1,8 cineol/viridiflorol) već duži niz godina privlaži pažnju zbog izrazito jakog antivirusnog učinka, uključujući i djelovanje na HIV virus, a eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora), koje je u Hrvatskoj zimi sve traženije, kao glavnu indikaciju ima djelovanje na viruse.

Eterično ulje lista cimetovca (Cinnamomum verum) također pokazuje antivirusno djelovanje, a dodatno djeluje imunostimulirajuće povećavajući proizvodnju imunoglobulina A koji štiti sluznicu.

I kod sve učestalijih klamidijskih infekcija jedna posebna vrsta timijana – eterično ulje timijana kt. tujanol – u kombinaciji s eteričnim uljem čajevca pokazuje odlične rezultate.

Eteričnim uljima čajevca (Melaleuca alternifolia), klinčićevca (Syzygium aromaticum L.), palmarose (Cymbopogon martinii var. motia) kemotip geraniol i neizostavnog timijana (Thymus vulgaris L.), kemotip geraniol/geranil acetat jednako uspješno liječi se i vaginalna gljivična infekcija za koju je u najvećem broju slučajeva odgovorna gljivica Candida albicans čije neugodne simptome barem jednom u životu iskusi oko 80% žena.

Problem liječenja kandidijaze je njezino dugotrajno tretiranje standardnim lijekovima (od oralnih do lokalnih) koji često ne daju zadovoljavajuće rezultate. Otpornost na lijekove je velika, liječenje zna biti iznimno dugotrajno, a Candida se kod desetak posto žena ponovno pojavljuje kroz više od tri upalne epizode tokom godine dana.

Sigurnim i za sluznicu blagim aromaterapijskim pristupom širok spektar gljivica uključujući i Candidu albicans pod djelovanjem estera, monoterpenskih alkohola i fenilpropanskih fenola iz navedenih kemotipiziranih eteričnih ulja tegobe nestaju.

Vrijeme terapije ovakvim vaginaletama traje jedan do tri ciklusa, a ciklus traje, ovisno o ginekološkom nalazu, vrstama i genotipovima virusa, od 15 do 30 dana.

Kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sustav. I oko toga nema dvojbe. Postoje li dvojbe one se lako mogo raspršiti već jednim flertom s eteričnim uljima – dobro spravljenim pripravkom tegobe blijede a uzrok postaje prošlost. Iako svako eterično ulje ima nekoliko glavnih sastavnica djelovanju pomaže upravo sinergija svih, čak i onih najmanje zastupljenih komponenti ulja.

Pružite aromaterapiji već danas šansu, jer ona djeluje. Zaista djeluje.

 

 Više o autoru kolumne pročitajte ovdje!

 


O aromaterapiji

Godinama mediji u Hrvatskoj predstavljaju aromaterapiju, dijele se savjeti, sugeriraju različita eterična ulja, otvaraju se aromaterapijski centri, a da se pritom ne vodi računa o tome da aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu unapređenja i očuvanja zdravlja tijela, uma i duha. u rukama nedovoljno educiranih pojedinaca može biti vrlo opasna metoda liječenja. Zašto? 

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu unapređenja i očuvanja zdravlja tijela, uma i duha. je specifična po tome što upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka eterična/esencijalna ulja koja botaničari definiraju kao posebne žlijezdeOrgani građeni od žljezdanih epitelnih stanica specijalizirani za funkciju lučenja (sekrecije). u biljkama, a aromaterapeuti ih definiraju kao hlapivu mješavinu koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola.

Francusku školu aromaterapije karakterizira prije svega preciznost u odabiru i načinu korištenja eteričnih ulja. Zatim korištenje većih doza eteričnih ulja, te oralna, rektalna i vaginalna uporaba eteričnih ulja, a ne samo dermalna i inhalacijska primjena koja se češće spominje u anglosaksonskom pristupu.

Naziv “100% prirodno i čisto eterično ulje” nije nikakav kriterij kvalitete. Naime, prema američkom presedanu vezanom uz korektnost reklamiranja i oglašavanje proizvoda, dovoljno je da u bočici bude bar 1% doista 100% čistog eteričnog ulja, pa da možete reklamirati takvo eterično ulje kao 100% prirodno i čisto. A ostalih 99% mase u bočici može biti bilo što.

Kvalitetna, kemijski i botanički definirana, eterična ulja na bočici moraju imati navedene sve slijedeće kriterije:

  • latinsko ime roda i vrste biljke
  • dio biljke
  • način dobivanja ulja
  • glavne kemijske sastavnice (kemotip eteričnog ulja)
  • zemlja gdje je biljka rasla
  • način uzgoja
  • lot broj
  • datum do kada eterično ulje vrijedi

 

Pojam kemotipiziranosti označava preciznost među eteričnim uljima. Naime, ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, mikroklimi i genetskim modifikacijama, daje eterično ulje različitog kemijskog sastava i, naravno, potpuno različitog djelovanja. Stoga kemotip eteričnog ulja govori o njegovim glavnim kemijskim sastavnicama, djelovanju i indikacijama.

Primjerice, ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor. Eterično ulje dobiveno od drveta cimeta i služi za olakšavanje boli i svrbeža. štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što jasno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama.