U fokusu

Homofobija nije sloboda govora

Povodom izjave HDZ-ovog kandidata u 9. izbornoj jedinici kako treba zgaziti Kukuriku koaliciju kako “homoseksualci ne bi hodali Poljanom” oglasili su se u zajedničkoj izjavi Pučki pravobranitelj i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kazavši da “predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade” te da se “poziv na diskriminaciju ne može pravdati slobodom govora i mišljenja.”

Homofobija nije sloboda govora

Povodom izjave HDZ-ovog kandidata u 9. izbornoj jedinici kako treba zgaziti Kukuriku koaliciju kako “homoseksualci ne bi hodali Poljanom” oglasili su se u zajedničkoj izjavi Pučki pravobranitelj i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Izjava g. Ante Kulušića, saborskog zastupnika i visokog dužnosnika stranke na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice u Šibeniku 27. 11. 2011. g. “ne želimo da nam homoseksualci hodaju po poljani”, neprihvatljiva je, predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije.

Takva izjava ne samo da je kršenje temeljnih vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa nego je i javno poticanje na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Stoga posebno zabrinjava činjenica da ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost nije ni ovog puta naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje sudionika ovog stranačkog skupa niti je takva osuda uslijedila naknadno.

Ponovno ističemo da predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade kao i da se poziv na diskriminaciju i ograničavanje temeljnih ustavnih prava s obzirom na seksualnu orijentaciju ne može pravdati slobodom govora i mišljenja.