U fokusu

Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru popis aktualnih saborskih zastupnika koji će do punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači. No, iako sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova hrvatsko izaslanstvo treba činiti najmanje 40% žena, to se nije dogodilo. Udio žena je 33% pri čemu su sve promatračice, njih 4, iz redova SDP-a, koji pak šalje samo jednog muškarca i to Tonina Piculu. HDZ među svoja tri promatrača nema niti jednu ženu.

Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru popis aktualnih saborskih zastupnika koji će do punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači. Prema ranijem dogovoru omjer takozvanih europralamentaraca bit će 7:5, od čega će sedam promatrača dolaziti iz redova vladajućih, a pet iz redova oporbe. No, iako sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova hrvatsko izaslanstvo treba činiti najmanje 40% žena, to se nije dogodilo. Udio žena je 33% pri čemu su sve promatračice iz redova SDP-a, koji pak šalje samo jednog muškarca i to Tonina Piculu. HDZ među svoja tri promatrača nema niti jednu ženu.

Odbor za izbor i imenovanja predložio je da se u Europski parlament pošalju SDP-ovi Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat, HNS-ov Jozo Radoš, SDSS-ov Milorad Pupovac, HDSSB-ov Boro Grubišić, Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista, te HDZ-ovi Andrej Plenković, Frano Matušić i Davor Božinović.

Tko su promatračice?

Ingrid Antičević Marinović (SDP)

Rođena je 4. listopada 1957. u Zadru. Završila je Pravni fakultet i stekla zanimanje pravnice u Splitu. Ovo je njezin treći mandat u Hrvatskom saboru. Na lokalnim izborima 2009. godine bila je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra. Ingrid je jedna od najglasnijih zastupnica, a često koristi i repliciranje u Saboru pa je sa 138 ispravaka dobila reputaciju rekorderke.

Biljana Borzan (SDP)

Rođena je 29. studenoga 1971. u Osijeku. Studij medicine u završila je u Osijeku dobivši zvanje doktorice medicine. Biljana je specijalizirala medicinu rada i sporta. Predsjednica je osječkog SDP-a i članica Predsjedništva stranke. Tri je puta bila SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka. Potpredsjednica je Foruma žena Gradske organizacije Osijek. Ovo je njezin drugi mandat u Saboru.

Romana Jerković (SDP)

Rođena je 28. studenoga 1964. u Splitu. Završila je Medicinski fakultet u Rijeci.  Profesorica je na Zavodu za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta. Doktorirala je biomedicinu na medicinskim fakultetima u Rijeci i Padovi. Aktivna na znanstvenim skupovima, a posebno u području suzbijanja zlouporabe droge. Zamjenica je gradonačelnika Rijeke i zadužena za područje zdravstva i socijalne skrbi. Ovo joj je drugi mandat u Saboru.

Tanja Vrbat (SDP)

Rođena je 18. lipnja 1979. u Kopru u Sloveniji. Završila je Fakultet političkih znanosti u Trstu i postala magistra političkih znanosti. Bila je međunarodna tajnica Foruma mladih SDP-a i predsjednica Gradske organizacije SDP-a Umag. Kao SDP-ova predstavnica početkom 2006. izabrana je za potpredsjednicu IUSY-ja, Socijalističke internacionale mladih koja okuplja više od 140 socijalističkih i socijaldemokratskih omladinskih organizacija iz cijelog svijeta. Sada je na Pravnom fakultetu u Zagrebu polaznica znanstvenog doktorskog studija javnog prava i javne uprave. Saborska zastupnica bila je i u prethodnom, 6. sazivu Sabora.