U fokusu

Predstavljen projekt ‘Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe’

Predstavljen projekt ‘Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe’

Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova jučer je predstavljen projekt Žene u mreži za ruralni razvoj Jugoistočne Europe. Projekt financira Europska unija, a provodi ga Regionalni Centar za jednakost spolova.

“Cilj inicijative je doprinos poboljšanju sudjelovanja žena u ruralnom razvoju i njihovo osnaženje”, kazala nam je Mary Ann Rukavina Cipetić, izvršna direktorica Regionalnog Centra.

Čak 90 posto naše zemlje smatra se ruralnim područjem, a udio žena u poljoprivredi je oko 50 posto. Nažalost, samo 14 posto tih žena su vlasnice zemljišta na kojima rade i vrlo je mali broj žena koje su načelnice seoskih općina. Razlozi tome dijelom leže u tradiciji seoske žene, no mnoge ne znaju koja su im sredstva i mogućnosti dostupne. Kako bi im se podigla samosvijest, poboljšao status te kako bi se žene u poljoprivredi educirale nužno je pokrenuti lokalne inicijative, a postupno i osnovati regionalnu mrežu žena u ruralnom razvoju, smatraju u Centru.

Strateška radionica na području Hrvatske održati će se u rujnu ove godine, a regionalni sastanak biti će u Makedoniji u studenome. Konačni korisnici projekta i njegovih sredstava trebali bi biti lokalne i regionalne vlasti te lokalni dionici koji bi mogli sami ustvrditi vlastite prioritete. Na taj način Vlada bi imala civilnog partnera na području ruralnog razvoja koji doista razumije probleme i potrebe tih područja.