U fokusu

Francuska vlada dobiva anti-seksističke lekcije

Francuska vlada dobiva anti-seksističke lekcije

Čaša je već bila gotova “puna” kad je u javnost procurila izjava Dominiquea Straussa-Kahna, bivšeg šefa MMF-a, koji je o ženama govorio kao o “materijalu” za orgije. Nakon toga uslijedili su javni zvižduci u Narodnoj skupštini parlamentarki samo zato što je obukla cvjetnu haljinu.

No kad je ovaj mjesec francuski ministar poljoprivrede u razgovoru o promicanju ravnopravnosti spolova izjavio da žene ne mogu biti uspješne u tehničkim poslovima, to je bila kap koja je prelila čašu. Premijer Francuske (zemlje iz koje potječu feminističke ikone kao što su Ivana Orleanska i Simone de Beauvoir) odlučio je da njegovi ministri moraju natrag u školu na anti-seksistička predavanja. Po nalogu Jeana-Marca Ayraulta, sadašnjeg francuskog premijera, Ministarstvo za ravnopravnost spolova pripremilo je sesije u trajanju od 45 minuta s temom ravnopravnosti spolova. Na tim “senzibilizirajućim” sesijama ministri uče kako prepoznati seksizam u svakodnevnom životu i kako izbjeći seksističke stereotipe u političkoj komunikaciji. Svih 38 ministara dužni su polaziti predavanja, uključujući i ministrice. Organizatorica Caroline de Haas kaže kako je cilj predavanja osvijestiti i natjerati ministre da promišljaju o seksizmu. “Ako niste svjesni seksizma, sami stvarate nejednakosti”, kaže ona.

Iako je Le Foll (ministar poljoprivrede) rekao kako su njegove riječi izvučene iz konteksta, s obzirom da je tema intervjua bila ravnopravnost spolova, one su ipak izazvale zgražanje i brzo se proširile na društvenim mrežama.

Što se tiče javnog mnijenja, vlada mišljenje kako je nekim ministrima uistinu potrebna edukacija. “Nisam ponosna, ali dobro je da se ovakva predavanja održavaju”, kaže Nicolette Kost, 33, iz Pariza. “S obzirom na činjenicu da govorimo o najvišem vrhu francuske vlade, anti-seksistički stavovi i ponašanja trebali bi dolaziti prirodno.”

“Predavanja su pozitivna pojava, s obzirom da je Francuska tako daleko iza ostalih europskih zemalja”, kaže Edwige Bernard, 57.

Neki ministri već pohađaju treninge koji uključuju različite prezentaciju na tu temu primjerice ministar rada Michel Sapin i ministrica pravosuđa Christiane Taubira. Treninzi uključuju statistike o nejednakosti spolova u Francuskoj kao i prikaze o tome kako se spolni stereotipi prezentiraju djeci od ranih godina. Primjer je odjeća za najmlađe: za osamnaestomjesečnu djecu odjeća za djevojčice se etiketira kao “lijepa i slatka” a za dječake “hrabra i odvažna”.

Ideja anti-seksističkih treninga potječe iz Švedske, zemlje koja je na samom vrhu pozitivnih statistika o ravnopravnosti spolova. U Švedskoj su igračke često uniseks, a jedan vrtić čak potiče djecu da ne upotrebljavaju riječi “ona” ili “on” a sve u svrhu izbjegavanja formiranja rodnih stereotipa.

Francuska se voli smatrati zemljom porijekla ljudskih prava i progresivnih stavova koji itekako padaju u vodu kada govorimo o ravnopravnosti spolova.

Tijekom vlade premijera Alain Juppea 1995. mediji su dvanaest ministrica u njegovoj vladi podrugljivo nazivali “Jupettes” (aludirajući na poznati “Muppet show”).

U srpnju francuska ministrica Cecile Duflot bila je žrtva izrugivanja u francuskoj Narodnoj skupštini samo zbog nošenja haljine s plavo-bijelim cvjetovima. Zvižduci nisu prestajali tijekom cijelog njezinog govora, a dolazili su od strane muških političara koji su kasnije izjavili da su samo izražavali svoju zahvalnost za topao ljetni dan. Bivši šef MMF-a Strauss-Kahn samo je utvrdio sliku seksističkih francuskih političara priznavši svoje sudjelovanje i organiziranje orgija u kojima se o ženama često govorili kao o potrebnom “materijalu”.

{slika}

Francuski predsjednik Francois Hollande, čija je partnerica jedna od rijetkih prvih dama koje su stalno zaposlene, definirao je ravnopravnost spolova ključnim ciljem kojem teži u svome izbornom mandatu. Polovicu njegovog kabineta čine žene. Parlament (u kojem prevladavaju socijalisti) ovog ljeta donio je zakon kojim su povećane kazne za seksualno uznemiravanje.

“Ove lekcije su dobar PR trik za socijaliste”, kaže Victoire Monnoyer, dvadesetogodišnji student u Parizu. “Kako bi vidjeli hoće li imati kakav učinak, morat ćemo jednostavno pričekati.”

Ono što prepoznajemo kao hvalevrijedno za sadašnju francusku vladu, jest prepoznavanje i pokušaj rješavanja problema. Naravno, za francusku demokraciju veliku sramotu predstavljaju stavovi s kojima se žene moraju susretati i rodni stereotipi koji su prisutni u medijima i samom političkom vrhu koji bi se trebao voditi geslom “jednakost za sve”. No još veća sramota, ali i poraz demokracije, bio bi kada bi se taj problem zataškavao i ignorirao. PR trik ili ne, ova predavanja francuskim političarima ipak su pomak naprijed.

Što je sa Hrvatskom? Od sad već slavne izjave Ante Kovačića upućene Vesni Pusić “nije žena za mudraca, nego za madraca” nije se mnogo toga promijenilo. Sjetimo se samo izjave gradonačelnika Zagreba Milana Bandića 2005. godine kad je obrazlagao svoju odluku o zatvaranju sjednice Gradskog poglavarstva. “Članovi Poglavarstva previše su gledali novinarke što ih je dekoncentriralo”, rekao je tada gradonačelnik Bandić. Slično kao i u Francuskoj, mnoge hrvatske političke ličnosti otvoreno promoviraju neravnopravnost spolova, čak i ponižavajući ženski rod u cjelini. Možemo samo zaključiti da bi takva predavanja za hrvatske političare bila nužna. Ostaje nada u takvu inicijativu, ali i suradnju medija kako bi javno mnijenje percipiralo ravnopravnost spolova kao bitno pitanje hrvatskog društva na kojem se stalno mora raditi.

Prevela, prilagodila i komentirala Enea Hasukić