U fokusu

Europa se diže!

OPĆI ŠTRAJK U ŠPANJOLSKOJ I PORTUGALU

OPĆI ŠTRAJK U ŠPANJOLSKOJ I PORTUGALU

Španjolska i Portugal jedini su na poziv Europske konfederacije sindikata jučer organizirali opći štrajk, dok su u preostalim europskim državama organizirane razne prosvjedne akcije, informativne konferencije o stanju ekonomske krize i i djelomični štrajkovi. Opći štrajk organiziran je kao protest protiv mjera štednje koje nameće Europska unija. Ekonomska kriza snažno je pogodila južne zemlje Europske unije, zbog čega je španjolska vlada uvela rezove u javnom sektoru, u formi smanjivanja plaća, produživanja radnog dana, otkaza, i pogoršanja socijalnih prava, istaknuo je glavni tajnik španjolskog sindikata Comisiones Obreras (‘Radničke komisije’), Ignacio Fernández Toxo u intervju za El País. Prema procjenama sindikata, štrajk je bio veliki uspjeh, s odazivom od milijun ljudi u Madridu i Barceloni.

 {slika}


Prosvjedi u Španjolskoj i Portugalu kulminirali sukobima s policijom

U većini španjolskih gradova jučer su organizirane razne prosvjedne akcije i marševi, koji su uzrokovali smetnje u uobičajenim radnim aktivnostima i općem građanskom životu. U Madridu, Barceloni i Lisabonu izbili su sukobi između prosvjednika/ca i policije, koji su rezultirali brojnim uhićenjima, a bilo je i ozlijeđenih. Dok većina portala prenosi da je na ulice izašlo na stotine tisuća ljudi, o konkretnim brojevima teško je govoriti, budući da se službena izvješća i procjene sudionika kao i inače značajno razilaze po ovom pitanju. Do kraja dana u čitavoj Španjolskoj uhićene su 142 osobe zbog incidenata vezanih uz prosvjed.

{slika}

Tijekom velikog prosvjeda u centru Madrida jučer popodne specijalna policija je u nekoliko navrata nasrnula na sudionike i sudionice. Prvo je u ranim popodnevnim satima jedna jedinica intervenirala u marš koji je prolazio jednom od najznačajnijih avenija u Madridu, GranVía. Potom su u večernjim satima, u blizini Kongresa zastupnika izbili žestoki sukobi između policije i radikalnih frakcija prosvjednika/ca koji su, prema navodima dnevnog lista El País, srušili zaštitne barikade i počeli bacati staklene boce i druge predmete. Policija je djelovala kao i u dosadašnjim prosvjednim marševima, te potisnula prosvjednike u smjeru kolodvora Atocha. Na tom potezu, od centra do kolodvora, gorjelo je nekoliko kontejnera za smeće, i počinjena je šteta na javnoj imovini. Mnogobrojni su dućani na ovaj dan zatvorili svoja vrata, a izlozi su oblijepljeni natpisima potpore sindikatima.

Prema službenim izvorima na središnjem prosvjednom skupu u Barceloni okupilo se 100 000, a prema neslužbenim milijun ljudi, i događaj je protekao uglavnom bez incidenata. Tek nakon osam sati navečer policija je nasrnula na prosvjednike palicama i gumenim mecima, a podalje od središnjeg skupa, nekoliko je pojedinaca zapalilo policijsko vozilo. Ipak su izostale uobičajene akcije specijalne policije za suzbijanje nemira, najvjerojatnije zato što se željelo izbjeći uobičajene ‘defile mišića’ usred izborne kampanje.

 {slika}

Neočekivani kraj prosvjeda u Lisabonu

Uslijed općeg štrajka u Portugalu je prekinut rad u školama, državnim službama i pojedinim trgovinama te obustavljen javni prijevoz. Vrhunac prosvjednih akcija trebao je biti sindikalni marš u Lisabonu, zatvoren govorom sindikalnog vođe ispred Parlamenta. Međutim, tisuće prosvjednika/ca odbilo je poći kućama nakon govora, a pojedinci su bacali kamenje na specijalnu policiju koja je u zgusnutim redovima štitila Parlament. Policija je uzvratila jurišem na prosvjednike, koji su se razbježali po okolnim ulicama. U tijeku ‘čišćenja’, odnosno potrage za prosvjednicima po glavnim ulicama, centar grada bio je gotovo u opsadnom stanju. Na trasi kojom su se kretale, policijske snage su obustavile promet, kretanje prolaznika, zatvorile dućane i zabranile izlazak iz stambenih zgrada. Konačni ishod sukoba koji su trajali jedan i pol sat,  je 48 ranjenih osoba i 7 uhićenih.

{slika}

Predstavnici vlasti ignoriraju prosvjede

Komentari predstavnika Vlasti o jučerašnjim događajima najčešće izostaju, a u onom minimumu nužnih reakcija pokušava se smanjiti značaj sukoba. Tako portugalska Vlada inzistira da su sukob inicirali tek pojedinci koji se profesionalno bave širenjem nemira, a interventnim snagama čestitali na uspostavljanju reda i mira. Prema španjolskom Ministarstvu unutarnjih poslova, jučerašnji dan prošao je bez značajnih incidenata, sa samo pojedinačnim sukobima u većim gradovima.

 {slika}

Više fotografija s prosvjeda u Španjolskoj možete pronaći ovdje, a onih u Portugalu ovdje.

IZVORI: http://elpais.com/, http://www.publico.es/, http://sicnoticias.sapo.pt/