U fokusu

Irska i dalje odbija promijeniti svoje zakonodavstvo

Žena umrla nakon što su u bolnici odbili učiniti pobačaj

Žena umrla nakon što su u bolnici odbili učiniti pobačaj

Feministkinje i pro-choice političari/ke pozivaju na hitnu promjenu irskog zakona o pobačaju, nakon smrti Savite Halappanavar, 31-godišnje stomatologinje koja je umrla u Irskoj nakon što su doktori odbili izvršiti pobačaj. Halappanavar je otišla u University Hospital u Galwayu 21. listopada, utvrđeno je da se radi o neuspjeloj trudnoći, međutim liječnici su odbili inducirati pobačaj dokle god su otkucaji srca fetusa bili prisutni.

Suprug nesretne žene, Praveen, tvrdi da je njegova supruga zatražila pobačaj u nekoliko navrata, ali joj je rečeno: “Ovo je katolička zemlja”. Provela je nekoliko dana u “agoniji”, prije nego što je srce fetusa prestalo kucati, liječnici su fetus izvadili, da bi potom žena umrla na odjelu intenzivne njege od posljedica sepse. Istragu njezine smrti vodit će irska uprava za zdravtsvo, a i sama bolnica u kojoj je Halappanavar umrla.

Zakon o pobačaju u Republici Irskoj zadnji put je bio pod povećalom kad je europski sud za ljudska prava presudio da taj zakon krši prava žena koje su prisiljene putovati u Englesku kako bi obavile pobačaj. Sud je ustvrdio da takvo postupanje prema ženi krši njezino pravo na privatnost i obiteljski život – slično pravnoj osnovi u slučaju Roe protiv Wade-a. Međutim, promjene se nisu dogodilei čini se da je to dovelo i do prve žrtve.

{slika}

Iako irsko zdravstveno vijeće navodi da se pobačaj može izvršiti u slučaju kad je riječ o “stvarnom i značajnom riziku po život (za razliku od zdravlja) majke”, realnost je takva da se odluka prepušta nahođenju pojedinih liječnika. Europski sud za ljudska prava ustanovio je da je riječ o nedostatku učinkovitog postupka u Republici Irskoj (za žene) kako bi se utvrdilo njihovo pravo na pobačaj, pri čemu žene nisu nužno obaviještene o njihovom pravu na pobačaj u slučajevima opasnim po život.

Konferencija irskih zdravstvenih profesionalaca koja se održala svega 6 tjedana prije Halappanavareve smrti, zabrinjava još i više, jer na njoj se zaključilo da “izravni pobačaj nije medicinski neophodan postupak kako bi se spasio život žene”. Međutim, vijest o smrti nesretne žene dokazuje upravo suprotno zaključku ove konferencije koja tvrdi da zabrana pobačaja ne utječe ni na koji način na život i zdravlje trudnice.

Potaknuvši burnu raspravu o potrebi za reorganiziranjem irskog 151-godišnjeg zakona o pobačaju, nepotrebna smrt Savite Halappanavar mogla bi, također, poslužiti i kao upozorenje onomu što bi moglo uslijediti ukoliko u američkoj saveznoj državi Ohio tzv. “heartbeat” zakon stupi na snagu. Kako protivnici ističu, unatoč iznimke u slučaju spašavanja majčina života, ovaj zakon podrazumijeva da bi liječnici morali pričekati sve dok žena nije teško bolesna, kako bi bili sigurni da mogu izvršiti pobačaj, jer bi se u suprotnom suočili s optužbom.

I kao što možemo vidjeti iz ovog slučaja u Irskoj, čekanje je nešto što se jednostavno ne smije dozvoliti. Ne smije se dozvoliti gušenje prava žene na pobačaj “neodrživog” fetusa. Jer gušenje tog prava može dovesti do njezine smrti.

Prevela i prilagodila Ana Marković