U fokusu

Štrajk paralizirao zemlju

Grci i Grkinje u rekordnom broju marširaju na parlament!

Grci i Grkinje u rekordnom broju marširaju na parlament!

Uzvikujući ‘lopovi, lopovi’, više od 60.000 ljudi maršira prema zgradi grčkog parlamenta u najvećem dosadašnjem prosvjedu protiv mjera štednje, izvještava Reuters. Rijeke nezadovoljnika preplavile su u srijedu ulice Atene u posljednjem valu prosvjeda i općeg štrajka zbog najavljenih otpuštanja, smanjenja plaća i povećanja poreza – mjera koje bi do kraja godine mogle rezultirati stopom nezaposlenosti od teško zamislivih 30 posto. 

Zbog nacionalnog štrajka protiv smanjenja plaća i povećanja poreza zaustavljen je brodski prijevoz, zatvorene su škole, a u bolnicama se radi smanjenim kapacitetom. 

Dvije najveće sindikalne središnjice 24-satnim štrajkom blokirale su život u Grčkoj, upozoravajući da mjere štednje produbljuju krizu u najgorem razdoblju u zemlji nakon Drugog svjetskog rata. 

Sindikalne središnjice, koje predstavljaju oko 2,5 milijuna radnika i radnica, redovito organiziraju opće štrajkove od početka krize krajem 2009. godine, testirajući volju vlasti za nametanje bolnih rezova u okviru vraćanja dugova stranim vjerovnicima.

‘Današnji štrajk novo je nastojanje da se riješimo uvjeta vezanih uz međunarodnu financijsku pomoć, kao i onih koji iskorištavaju ljude te siju samo jad i bijedu’, rekao je Ilias Iliopoulos, glavni tajnik sindikata javnih službenika ADEDY, koji organizira štrajk u suradnji sa sindikatom djelatnika i djelatnica privatnog sektora, GSEE-om.

‘Društvena eksplozija je veoma blizu’, izjavio je sindikalni tajnik za Reuters, uz zaglušujuću buku policijskih helikoptera, sudjelujući u prosvjedu na središnjem atenskom trgu Syntagma, na kojem se maršira prema zgradi grčkog parlamenta.

Koalicijska vlada premijera Antonisa Samarasa, stara tek osam mjeseci, odlučno je krenula u provedbu reformi obećanih Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu, koji su dvaput spašavali Atenu s više od 200 milijardi eura.