U fokusu

javna tribina s kandidatima/kinjama

‘Praćenja izbora za Europski parlament je vrlo loše’

‘Praćenja izbora za Europski parlament je vrlo loše’

Medijsko praćenje izborne kampanje za Europski parlament (EP) vrlo je loše, ocijenjeno je danas na tribini koalicije nevladinih udruga Platforma 112 na kojoj su sudjelovali i kandidati osam kandidacijskih lista za izbor članova u EP iz Hrvatske.

Govoreći na tribini u prostorima Informativnog centra Europske unije u Zagrebu, Eugen Jakovčić iz Platforme 112 rekao je da su izbori za EP loše medijski praćeni te da javnost nije u potpunosti informirana o programima kandidata, naročito o zastupanju interesa građana u EP-u.

Sanja Sarnavka iz Platforme 112 također je kritizirala medijsko praćenje kao i kampanje stranaka za te izbore, ocjenivši da kampanja izgleda ‘otužno’. Prema njezinim riječima, stranke će temeljem svojih mandata u EP-u dobiti velik novac, a za samu kampanju, ustvrdila je, nisu potrošile mnogo novca.

Kandidati s osam lista iznijeli su svoje političke stavove o načinu zastupanja hrvatskih interesa u Europskom parlamentu te o suradnji s drugim sličnim političkim strankama i frakcijama u EP-u.

Tribini su nazočili Miroslav Ambruš Kiš iz Piratske stranke, Pero Kovačević, nezavisni kandidat na listi HSP-a, Damir Hršak iz Hrvatskih laburista, Ivana Pukšec, kandidatkinja HSS-a i HSLS-a, Krševan Antun Dujmović s liste HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević, Ivan Pernar, kandidat na listi Saveza za promjene, Toni Vidan s liste Zeleni zajedno te Melita Mulić kandidatkinja na listi SDP-a, HNS-a i HSU-a. Svi su istaknuli da će se u EP-u zalagati za vladavinu prava i socijalnu pravdu.

Upitani kako će zastupati interese onih koji su ih izabrali, većina je naglasila da žele zastupati interese hrvatskih građana i građanki kao i nacionalne interese ‘kroz komunikaciju s bazom’.

Većina ih je naglasila i da će djelovati kroz frakcije srodnih stranaka koje već postoje u EP, kao što su primjerice Europski pučani kojima pripadaju HDZ i HSS, europskih socijalista kojima pripada SDP te frakciju zelenih i ekoloških stranaka.

Melita Mulić (SDP) ponovila je stav stranke da će njihovi izabrani zastupnici dio plaće i naknade troškova uplatiti u dobrotvorne svrhe, a Toni Vidan i Krševan Antun Dujmović kazali su da će dio tih sredstava odvojiti kako bi pomogli ‘projekte mladih ljudi’.

Ivana Pukšec izjavila da život u Bruxellesu nije jeftin te da će iz svoje plaće nagraditi i volontere i volonterke koji će joj pomagati u radu.

Damir Hršak iz HL-a rekao je da je njegova stranka već dobila potporu nekih eurozastupnika ljevice, no da još nije odlučila hoće li se prikloniti nekoj od parlamentarnih frakcija u EP-u jer joj je cilj, kazao je, neposredno zastupati građane.