U fokusu

Ženske feminističke organizacije poručile

Ravnopravnost: odmah!

Ravnopravnost: odmah!

Ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative – CGIorganizirale su konferencije za medije u srijedu, 24. travnja 2013. godine istovremeno u četiri grada – Zagrebu, Splitu, Pakracu i Poreču. Na konferencijama je upućen zahtjev političkim strankama da na predstojećim lokalnim izborima poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova te kandidiraju najmanje 40% žena te prilikom izrade predizbornih programa uvažavaju interese i potrebe žena.  

“Iako prema tumačenju Vlade RH i Hrvatskog sabora na ovim izborima neće biti naplaćivane kazne ako se ne poštuje kvota, smatramo da je demokratska dužnost političkih stranaka osigurati ravnopravno sudjelovanje žena na izbornim listama. Pitanje sudjelovanja žena u odlučivanju je civilizacijsko pitanje, ne možemo govoriti o demokraciji iz koje je isključena polovica stanovništva” istaknule su predstavnice ženskih feminističkih organizacija na konferencijama za medije.

Nažalost, žene u Hrvatskoj ne sudjeluju dovoljno u političkom životu. U Hrvatski sabor se od 2000-e godine izabire svega 20 posto žena, a nakon posljednjih lokalnih izbora udio žena u županijskim skupštinama i gradskim vijećima je također oko 20 posto, dok je na razini općinskih vijeća zastupljenost žena svega 12 posto. 2009. godine izabrana je jedna županica od ukupno 20 biranih župana, 6 gradonačelnica od 127 biranih gradonačelnika i 21 načelnica od 429 načelničkih mjesta.

Istraživanje Ministarstva poljoprivrede “101 pitanje za seosku ženu” pokazalo je da je položaj žena u ruralnim područjima izrazito težak, da one trpe nasilje, da je visoka razina nezaposlenosti, a time i ekonomske ovisnosti, da im zdravstvene usluge nisu dovoljno dostupne te da većini poslova vezano uz obitelj i djecu obavljaju same. U Ženskoj platformi koja je izrađena za parlamentarne izbore 2011. godine kao temeljne zahtjeve žene su upravo istaknule pitanje poštivanje ljudskih prava žena, provedbu antidiskriminacijskih zakona, osiguranje djelotvorne podrške ženama žrtvama nasilja, rodno osviješteno obrazovanje, osiguranje servisa koji će omogućiti usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života te poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Na konferencijama je stoga istaknuta potreba da političke stranke na lokalnoj razini uvažavaju interese i potrebe žena te da ih uključe u svoje predizborne programe kako bi razvoj lokalnih zajednica bio na korist svih građana i građanki.

Ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative – CGIkontinuirano pred svake izbore provode kampanje za unaprjeđenje sudjelovanje žena u političkom životu, a kampanja za ove lokalne izbore započela je konferencijom Ravnopravne! održanom u listopadu 2012. godine na kojoj je više od 60 sudionica iz organizacija civilnog društva, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, državnih institucija i političkih stranaka istaknulo potrebu da se izmjeni izborno zakonodavstvo vezano uz sudjelovanje žena u predstavničkim tijelima.

“Potrebno je pristupiti izmjenama izbornog zakona na način da izborna povjerenstva na svim razinama ne prihvaćaju one liste koje ne poštuju klauzulu uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca te uvesti obavezu sistema zatvarača odnosno definirati i poziciju osoba na listi na način da se kandidati i kandidatkinje na listi nalaze naizmjence” rečeno je na konferenciji za medije.

Predstavnice organizacija najavile su da će biti izrađena analiza izbornih lista te će organizirati tradicionalnu akciju Stup srama za one stranke koje nisu kandidirale najmanje 40% žena na kandidacijskim listama.