U fokusu

Izvješće UNICEF- a pokazuje stvarne razmjere FGM-a

125 milijuna žena je genitalno osakaćeno

125 milijuna žena je genitalno osakaćeno

Prave i ogromne razmjere sakaćenja ili obrezivanja ženskih genitalija u ponedjeljak je otkrilo UNICEF- ovo izvješće.  Ono govori kako 125 milijuna žena i djevojaka živi s posljedicama FGM-a, no unatoč tome izvješće sugerira da se ta praksa zbog društvenih konvencija i dalje nastavlja dok joj većina muškaraca i žena želi stati na kraj.

U 29 zemalja Afrike FGM se i dalje prakticira, ali više od polovice obrezanih djevojaka živi u samo njih tri – Egiptu, Etiopiji i Nigeriji. Mnoge može iznenaditi da je obrezivanje jako rasprostranjeno u Egiptu. Izvješće kaže kako je u Egiptu obrezano 91% djevojaka, i to njih 77% od strane liječnika što samo pokazuje koliko je ova praksa ukorijenjena te se postavlja pitanje etičnosti liječnika i medicinskih sestara koji su u nju uključeni. 27,2 milijuna žena u Egiptu prošlo je FGM.

Ako se gleda prema postotku obrezanih djevojaka, Egipat se nalazi na četvrtom mjestu, ispod Somalije s 98%, Gvineje s 96% i Džibutija s 93%. Na samom dnu skale, u Ugandi i Kamerunu, obrezan je samo 1% djevojaka. U više od polovice od 29 proučavanih zemalja, UNICEF kaže kako FGM postaje nešto rjeđi. U Keniji i Tanzaniji žene u dobi od 45 do 49 godina imaju tri puta veće izglede da su prošle kroz genitalno sakaćenje od današnjih 15-sto i 16-sto godišnjakinja. No, i dalje postoje mjesta gdje se čini ukorijenjeno. Izvješće kaže:

Nema značajnih promjena, odnosno smanjenja genitalnog sakaćenja/obrezivanja djevojka i žena u dobi od 15 do 49 godina u zemljama poput Čada, Džibutija, Gambije, Gvineje Bissau, Malija, Senegala, Somalije, Sudana i Jemena.


{slika}

 

UNICEF je otkrio kako postoji velika potpora i muškaraca i žena za ukidanjem FGM-a.

U većini zemalja u kojima se prakticira FGM i obrezivanje, većina djevojaka i žena smatra kako bi tome trebalo stati na kraj. Štoviše, postotak žena koje podržavaju ovu praksu je znatno manji od udjela djevojaka i žena koje su obrezane, čak i u zemljama gdje je utjecaj vrlo jak.

U 11 zemalja s dostupnim podacima najmanje 10% djevojaka i žena koje su obrezane kažu kako ne vide nikakve prednosti ove prakse. Ovaj udio doseže gotovo 50% u Beninu i Burkini Faso, a 59% u Keniji. Ne iznenađuju veći izgledi da će biti obrezane one djevojke čije majke podržavaju ovu praksu.

Genitalno sakaćenje se često doživljava kao manifestiranje patrijarhalne kontrole nad ženama što sugerira da su muškarci snažni pristaše ovakve prakse. U stvari, podjednaku razinu podrške za ukidanjem FGM-a pružili su i žene i muškarci. U Čadu, Gvineji i Sierra Leoneu znatno više muškaraca nego žena želi prekinuti FGM i obrezivanje.

Pretpostavka da djevojka neće naći muža ako nije obrezana u izvješću se ne podupire. Osim u Eritreji, relativno mali broj žena govori o obrezivanju kao opravdanju za sklapanje braka. S iznimkom Gvineje, Gvineje Bissau, Senegala i Tanzanije, u izvješću stoji kako opada podrška FGM-u.

Prevela i prilagodila Mirna Šimunović