U fokusu

Međunarodni dan starijih osoba

Najdostojnije se stari u Švedskoj

Najdostojnije se stari u Švedskoj

Švedska je najbolja zemlja za život za starije osobe, slijede Norveška i Nemačka, a Hrvatska je na 41. mjestu od 91 zemlje, pokazuju objavljeni rezultati prvog istraživanja te vrste, koje je sprovela organizacija Helpage International povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.

Među prvih 10 zemalja su i Nizozemska, Kanada, Švicarska, Novi Zeland, SAD, Island i Japan, a slijede Austrija, Irska, Velika Britanija i Australija, dok je na posljednjem, 91. mjestu Afganistan.

Francuska je na 18. mjestu, Slovenija na 20., Srbija na 64., a Crna Gora na 83. Zemlje u kojima se brzo povećava broj starih su Jordan, Laos, Mongolija, Nikaragva i Vijetnam, a slijede ih Rusija i Ukrajina.

Nakon Švedske, najbolja mjesta za starije osobe su Norveška i Japan, dok je među afričkim zemljama najpoželjniji Mauricijus. Čile predvodi grupu latinoameričkih država, navodi se u istraživanju.

Najlošije mesto za život starijih osoba je Afganistan, dok nešto bolje stoje Pakistan, Tanzanija i Jordan.

Prva globalna tabela ove vrste izrađena je na osnovu parametara kao što su visina mirovine, BDP zemlje, zdravstvena zaštita, prosječan životni vijek, prometne veze, mogućnosti učešća u različitim aktivnostima, poput obrazovanja ili zaposlenja, kao i građanske slobode i sigurnost.

Istraživanje je, također, pokazalo da će za 10 godina broj starih ljudi biti veći od milijarde, a 2050. godine će ih biti dvije milijarde, gotovo 10 puta više nego 1950. 

Zbog toga je potrebno poduzeti određene aktivnosti kako bi se riješio problem siromaštva u starijem dobu, starosne diskriminacije i ugrožavanja prava starijih osoba. Godine 2000, broj starijih od 60 godina prvi puta je bio veći od broja djece mlađe od pet godina, a očekuje se da će 2050. godine broj starijih biti veći od broja djece mlađe od 15.

Od 193 zemlje, indeks obuhvaća 91 zemlju, u kojima živi 89 posto svjetskog stanovništva starijeg od 60 godina.