U fokusu

Ususret Međunarodnoj godini poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava

Tek je svako četvrto poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u ženskom vlasništvu

Tek je svako četvrto poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u ženskom vlasništvu

Na 66. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2014. godina proglašena je Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s ciljem povećanja vidljivosti obiteljske poljoprivredne djelatnosti. Naglasak obilježavanja Međunarodne godine OPG-a je stavljen na smanjivanje gladi i siromaštva, osiguravanje hrane i sredstava za život te na očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.

Velika je važnost OPG-a i unutar Europske Unije jer je većina od 12 milijuna poljoprivrednih površina u EU u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika i gospodarstvenica i nasljeđuju se s jedne generacije na drugu.

U susret Međunarodnoj godini OPG-a Generalna direkcija Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj organizira konferenciju: “Obiteljska poljoprivreda: dijalog u smjeru održivije i otpornije poljoprivrede u Europi i svijetu” koja će se održati u Bruxellesu 29. Studenog 2013. Sudionici i sudionice konferencije će se upoznati s ulogom obiteljske poljoprivrede, ključnim izazovima i prioritetima za budućnost te o najboljim načinima kako podupirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Praćenje konferencije biti će omogućeno putem interneta. Ishod konferencije biti će doprinos Europskoj regionalnoj konferenciji, u organizaciji FAO zakazane za 2014. u Bukureštu (Rumunjska) kao i drugim događanjima tematski povezanim s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja će tijekom 2014. organizirati mnoge članice EU. Valja napomenuti da žene čine oko 38% svih radnika/ca u OPG-ovima te da se najčešće radi o suprugama vlasnika OPG-a. Tek svaki četvrti OPG je u vlasništvu žene.

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.