U fokusu

Europski parlament

U odborima tvrtki do 2020. godine najmanje 40 posto žena

U odborima tvrtki do 2020. godine najmanje 40 posto žena

Prema prijedlogu koji su poduprijeli odbori za prava žena i rodnu ravnopravnost te pravna pitanja do 2020. godine, najmanje 40 posto savjetodavnih mjesta u upravama tvrtki trebale bi držati žene. Cilj bi trebao biti dostignut u svim velikim europskim tvrtkama čijim se dionicama trguje na burzi. Tvrtke u državnom vlasništvu trebale bi postići isti rezultat dvije godine ranije, do 2018. Pravila su potrebna jer je prošle godine u upravama tvrtki sjedilo manje od 15 posto žena.

Ova pravila će se odnositi na sve tvrtke kojima se trguje na burzama, čak i na one u kojima žene sačinjavaju manje od 10 posto radne snage.

One tvrtke koje ne postignu dogovoren cilj do 2020. trebat će obrazložiti razloge nacionalnim vlastima. Kazne (poput isključivanja iz natječaja za javnu nabavu) će morati snositi one tvrtke koje ne budu vršile transparentna i otvorena imenovanja i zapošljavanja.

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.