U fokusu

estrelino izvješće

Europski parlament odbacio rezoluciju o seksualnim i reproduktivnim pravima žena

Europski parlament odbacio rezoluciju o seksualnim i reproduktivnim pravima žena

 Izvještaj je već u listopadu bio vraćen u odbor na doradu te je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova izbrisao dio sadržaja prije ponovnog slanja na plenarnu sjednicu. Novija verzija izvješća stavljena je prekjučer na glasovanje, no prvi pokušaj izmjene alternativnim rješenjem nije uspio, ali je zato usvojen prijedlog EPP i ECR grupa s razlikom od sedam glasova.

 Veći dio članova Europskog parlamenta zamijenio je opsežno izvješće Edite Estreline od gotovo 90 preporuka i stavova o seksualnom i reproduktivnom zdravlju s jedinstvenom stavkom koja formulaciju i provedbu politike spolnog i reproduktivnog zdravstvenog prava te seksualni odgoj u školama ostavlja u nadležnosti država članica. Nova verzija izvješća dodaje kako EU uvijek može svojim državama članicama pomoći primjerom dobre prakse.

 Estrela, europarlamentarka iz Portugala, autorica izvješća i članica LGBT Intergroup, komentira: “Sramotno je da u 2013. Europski parlament usvaja konzervativniju rezoluciju od ranijeg teksta o ovom pitanju usvojenom 2002. Ovo pokazuje koliko još posla ostaje u obrani prava žena i manjinskih grupa. To je izgubljena bitka, ali ne i rat.”

 Usvajanjem Estrelinog izvještaja izvršio bi se veći pritisak na one zemlje članice Europske unije u kojima je abortus na zahtjev žene još uvijek ilegalan (Irska, Poljska, Malta i Luksemburg), ali i u zemljama u kojima je abortus legalan, no u praksi se žene često suočavaju sa strukturalnim problemima dugih lista čekanja, pristranog savjetovanja i odbijanja izvršavanja postupka zbog priziva savjesti.

 Odbijanje ovog izvještaja ujedno je i odbijanje rodne ravnopravnosti kroz uskraćivanje ženama kontrole nad vlastitim tijelom budući da je potpuno jasno da žene ne mogu biti ravnopravne s muškarcima sve dok im se uskraćuje kontrola nad vlastitim tijelom. Time je Europski parlament odbio prihvatiti načela kvalitete, dostupnosti i prihvatljivosti seksualnih i zdravstvenih usluga za sve.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.