U fokusu

Istraživanje pokazuje jasno nepovjerenje prema

U Francuskoj raste ksenofobija

U Francuskoj raste ksenofobija

Objavljeni su prvi rezultati velikog godišnjeg istraživanja koje je u Francuskoj provela agencija Ipsos-Steria za nekoliko francuskih medija i institucija. Dnevni list Le Monde, povodom prvih rezultata, zaključuje da su u francuskom društvu, slijedom ekonomske krize i povećane nezaposlenosti, porasle ne samo ksenofobija i podrška krajnjoj desnici, već da bi se to isto raspoloženje lako moglo prenijeti na rezultate europskih izbora.

Istraživanje je za početak pokazalo rekordni porast nepovjerenja prema političarima/kama u Francuskoj. Točnije, sve se više vidi rascjep između političke elite i ostatka stanovništva kroz uvjerenja ispitanika/ica da demokracija trenutno loše funkcionira, da ima sve više korupcije te da mediji ne odražavaju stvarno stanje u društvu.

Čak trećina Francuza/kinja (34 posto) smatra da krajnje desna Nacionalna fronta utjelovljuje uvjerljivu alternativnu politiku, a samo polovica Francuza/kinja smatra stranku “opasnom za demokraciju”.

Rastuće nepovjerenje prema ‘drugom’, bilo da se radi o imigrantima/icama, muslimanima/kama, Europi ili općenito o strancima/injama, idealan je teren za retoriku Marine Le Pen. Primjerice, čak 79 posto ispitanika/ica smatra da nikad nije dovoljno opreza u ophođenju s drugima, a 66 posto ih smatra da ionako ima ‘previše stranaca/inja u Francuskoj’.

U Francuskoj se taj tip revalorizacije tradicije čita u kontekstu osporavanja prijelomnih događaja iz 1968. u kojima se nastojala afirmirati autonomna individua koja sama generira vlastite norme. Proces osporavanja dao se prepoznati još za vrijeme Nicolasa Sarkozya, a igrao je i bitnu ulogu tijekom prosvjeda prošle godine protiv ozakonjenja gay brakova.