U fokusu

Europski izbori sve su bliže

Objavljene prve kandidacijske liste za EU izbore

Objavljene prve kandidacijske liste za EU izbore

Kako se bliže izbori za europski parlament tako su političke stranke i koalicije počele objavljivati liste kandidata i kandidatkinja. U subotu smo saznali/e kako će izgledati lista Kukuriku koalicije. U sjeni činjenice da je Tonino Picula degradiran na svega peto mjesto na listi, ostala je činjenica da Kukuriku koalicija ovoga puta nije ispoštovala kvotu od 40% žena na kandidacijskoj listi. Na listi su se našle četiri kandidatkinje (36%), tri SDP-ovke (Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina i Karolina Leaković) te jedna HSU-ovka (Višnja Fortuna) pri čemu izgledne šanse za osvajanje mandata ima samo Biljana Borzan koja se nalazi na drugom mjestu. Prva sljedeća kandidatkinja je tek na sedmom mjestu.

Listu je u nedjelju objavio i OraH Mirele Holy. OraH je listu sastavljao na principu zatvarača te se na njoj našlo šest žena (54%) i pet muškaraca (46%). Listu nosi Mirela Holy koja ne planira sjediti u Europskom parlamentu, dok je drugi Davor Škrlec, a treća je Andrea Feldman.

Prema dostupnim informacijama lista HDZ-a i koalicijskih partnera imati će najmanje četiri žene, od čega se očekuje da će Dubravka Šuica i Ivana Maletić biti druga i treća na listi, a Marijana Petir i Ruža Tomašić biti će peta i šesta. Sve četiri kandidatkinje poznate su po svojim konzervativnim stavovima u čemu sasvim sigurno prednjače Petir i Tomašić, dok se Šuica i Maletić nisu proslavile s podrškom pitanjima rodne ravnopravnosti posebice u dijelu seksualnih i reproduktivnih prava.

Da podsjetimo, izbori za Europski parlament održavaju se u Hrvatskoj 25. Svibnja. Hrvatska bira 11 zastupnika i zastupnica u jednoj izbornoj jedinici. Ono što europske izbore čini specifičnima je preferencijalno glasovanje koje omogućuje biračima i biračicama da glasuju i za pojedinačnu osobu na kandididacijskoj listi. Na prvim europskim izborima održanima u Hrvatskoj prošle godine Ruža Tomašić bila je jedina kandidatkinja koja je zahvaljujući preferencijalnim glasovima sa šestog mjesta došla na čelo kandidacijske liste HDZ-a i partnera.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.