U fokusu

Slovenija kreće putem Hrvatske

Slovenska inačica Zakona o životnom partnerstvu

Slovenska inačica Zakona o životnom partnerstvu

Osim u Hrvatskoj, tema životnog partnerstva aktualna je i u susjednoj Sloveniji. Slovensko je Ministarstvo predložilo nacrt Zakona o partnerstvu, kojim žele eliminirati razlike na temelju seksualne orijentacije.

Nacrt Zakona o partnerstvu ukazuje na definiciju partnerstva kao zajednice dviju žena ili dvaju muškaraca koji/e ga sklapaju. Partnerstvo ima isti pravni učinak kao brak između dviju osoba heteroseksualne orijentacije, a razlikuje se od zajedničkog života dviju žena ili dvaju muškaraca koji nisu stupili u takvu zajednicu. Prijedlog zakona ne ulazi u područje posvojenja djece niti medicinski potpomognute oplodnje, što znači da za navedena područja i dalje vrijede postojeći zakoni.

Sadašnji pravni okvir kojim se regulira pravni status istospolnih zajednica jest Zakon o registraciji istospolnih zajednica kojim se partnerima priznaju određena prava i obveze, osobito u području nekretnina.

Novi prijedlog Zakona eliminira registraciju – osobe će odsada partnerstvo zaključivati na svečan način. Zakon također eliminira nejednakosti u drugim područjima, kao npr. nemogućnost osiguravanja nezaposlenog/e partnera/ice preko zaposlenog/e, nemogućnost posjećivanja partnera/ice u zatvoru i slično.

Iz slovenskog Ministarstva poručuju kako ljudi ne bi trebali biti nejednako tretirani na temelju seksualne orijentacije. Javna rasprava o prijedlogu Zakona predviđena je za 5. svibnja.