U fokusu

Još jedna pobjeda za istospolne parove

Malta usvojila Zakon o životnom partnerstvu

Malta usvojila Zakon o životnom partnerstvu

Malteški parlament u ponedjeljak kasno navečer usvojio je Zakon o registriranom partnerstvu kojim je gotovo u potpunosti pravno izjednačio istospolne s heteroseksualnim zajednicama. Malta je ovime postala 22. europska zemlja koja zakonski uređuje odnose istospolnih parova i deseta koja im omogućuje zajedničko posvajanje djece.

Čestitke malteškoj vladi i LGBT pokretu stižu sa svih strana uz poruku da je ovo ogromna pobjeda za ljudska prava i pozitivan primjer koji bi trebale slijediti i ostale zemlje. Novi zakon donosi istospolnim parovima jednaka prava kao što heteroseksualnim parovima omogućuje brak, osim nazivlja.

“S veseljem pozdravljamo današnju povijesnu pobjedu na Malti, a posebno čestitamo političarima i LGBT aktivistima. Usvajanje ovog zakona rezultat je i primjer uspješne suradnje između donositelja odluka i civilnog društva”, izjavio je izvršni direktor ILGA-Europe Paulo Côrte-Real.

Uoči i za vrijeme izglasavanja zakona, ispred zgrade parlamenta u Valletti okupilo se na stotine istospolnih parova, pojedinaca/ki i podržavatelja/ica novog zakona koji su s nestrpljenjem čekali izlazak zastupnika iz dvorane i dočekali ih gromoglasnim pljeskom i povicima “Joseph, Joseph” upućenima premijeru Josephu Muscatu.