U fokusu

Istraživanje Eurobarometra

(Ne)zadovoljni radnim uvjetima

(Ne)zadovoljni radnim uvjetima

Istraživanje Eurobarometra o radnim uvjetima provedeno je od 3. do 5. travnja ove godine u svih 28 zemalja članica,  a njime je ukupno obuhvaćen 26 571 ispitanik. Pod pojmom radni uvjeti obuhvaćeni su radno vrijeme, organizacija posla, zdravlje i sigurnost na poslu, zastupanje zaposlenika i njihovi odnosi s poslodavcima. Ispitanici su podijeljeni u dvije velike skupine – na one koji imaju posao i na one koji su nedavno imali radno iskustvo, ali su trenutačno bez posla.

Prosječno, na razini EU-a, 53 posto ispitanika zadovoljno je radnim uvjetima u svojoj zemlji, od kojih 8 posto ih smatra da su radni uvjeti ‘jako dobri’, a 45 posto da su ‘prilično dobri’. Onih koji smatraju da su radni uvjeti ukupno loši je 43 posto. U Hrvatskoj je 79 posto izjavilo da radne uvjete smatra lošim, a 18 posto dobrim.

U Danskoj je čak 87 posto ispitanika zadovoljno radnim uvjetima, slijede Austrijanci i Belgijanci, dok je Grčka na drugom kraju ljestvice, sa samo 16 posto zadovoljnih radnika. Više od polovice, 57 posto ispitanika u EU-u, smatra da su se radni uvjeti u posljednjih pet godina pogoršali, dok se u Hrvatskoj s tom tvrdnjom slaže 75 posto ispitanika.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.