U fokusu

"Ime mi je Damjan"

Uskoro premijera prvog slovenskog filma o transrodnosti

Uskoro premijera prvog slovenskog filma o transrodnosti

Prvi slovenski igrani film o životu transrodnih osoba, snimljen prema predlošku romana “Ime mi je Damjan” književnice Suzane Tratnik, ovog će ljeta konačno ugledati svjetlo dana, piše Crol.hr.

Komična drama “Ime mi je Damjan” bit će namijenjena široj i nešto starijoj publici, a razlikovat će se od monodrame Alena Jelena iz 2000. godine u kojoj Damjan, kojeg utjelovljuje glumica Neva Jana Flajs, gledateljima prepričava svoje životno iskustvo. U filmu će se radnja odvijati bitno drugačije; Damjan neće retrospektivno i subjektivno prepričavati svoje doživljaje već će gledatelj zajedno s protagonistom proživljavati njegova iskustva. Redateljica filma je Maja Weiss. 

Trantikova naglašava kako cijeni rad Maje Weiss te da je uvijek željela surađivati s njom. “Snimila je prvi slovenski film lezbijske tematike ‘Čuvar granice’ (Varuh meje), popratila sudbinu sudionika černobilske katastrofe u dokumentarnom filmu ‘Dječak’ (Fant) i obradila sudbine ukradene slovenske djece za vrijeme Drugog svjetskog rata u filmu ‘Banditenkinder'”, kaže Tratnik i dodaje da će snimanje “Damjana” za obje filmašice biti veliki izazov.